10 zanimljivosti o manastiru Studenici koje niste znali!

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Sazidana u zagrljaju senovitih gora Raške, Studenica već vekovima traje kao izvornik kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda. Iako je svima nama poznato da je manastir zadužbina Stefana Nemanje, Studenica je riznica mnogih priča i zanimljivih činjenica. Mi vam otkrivamo koje su to 10 zanimljivosti o manastiru Studenici koje će vas zasigurno fascinirati!

Ovo su 10 zanimljivosti o manastiru Studenici:

 

  1. Sveti Sava je 1207. godine preneo mošti Svetog Simeona iz Hilandara u Studenicu, gde ih po drugi put sahranjuje. Sa prenosom mošti svoga oca Sveti Sava dovodi sa sobom i monahe i najkvalitetnije freskopisce sa Svete Gore. Ovi freskopisci dolaze iz Carigrada i to su u stvari bili Grci, najbolji umetnici tog doba, koji oslikavaju Studeničku crkvu vizantijsko plavom bojom. Ova boja bila je vrlo skupa u srednjem veku, a uvozila se iz Avganistana.

2. Studenička crkva je prva srpska crkva sa natpisima ispisanim u potpunosti na starosrpskom jeziku na ćirilici.

3. Bogorodičina crkva propušta najviše svetlosti u katolikon (glavni hram) od svih ostalih srpskih zadužbina srednjeg veka. Ona u naosu i oltaru ima čak 33 otvora u mermernim zidovima kroz koje dopire sunčeva svetlost.

4. Manastir Studenica je prva i jedina srpska crkva izgrađena od mermera.

5. Manastir Studenica je mesto nastanka prvog sunčanog časovnika, pri čemu je ovo istovremeno i najstariji južnoslovenski sunčani sat. Uklesan je 4,1 m iznad zemlje na uglačanom bloku sivo-belog mermera koji je uzidan uz južni portal Bogorodičine crkve. Ovaj studenički sat je čak skoro dva veka stariji od poznatog i čuvenog astronomskog sata u Pragu, što mu daje posebnu dragocenost.

Šta još treba da znate o manastiru?

 

6. Studenički mermerni pod je toliko misteriozan i mističan da je i dalje aktuelna tema istraživanja. Zbog čega? Ono što sa sigurnošću znamo jeste to da su ploče ručno uglančane kamenim oblucima sa obližnje reke Studenice. Ploče su složene u 12 kamenih staza jedna do druge, pri čemu kada su sklopljene, ploče ne sačinjavaju krst. To je urađeno iz razloga jer nije dozvoljeno gaziti krst na podu, ali i zbog toga jer ploče koje se ne sastavljaju u ,,krst” ne mogu tako lako da ispadnu iz ležišta u slučaju zemljotresa.

7. Veruje se da je Studenički vodovod najstariji manastirski vodovod srednjovekovne Srbije. Građen je od studeničkog mermera i dugačak je oko dva i po kilometra. Imao je i ispuste kako bi se vodovod čistio, što ga čini vrlo zahtevnim hidrotehničkim poduhvatom u to vreme. Pretpostavlja se da je vodovod izgrađen u 12. ili 13. veku, jer se već u 14. veku grade keramički vodovodi.

8. UNESKO je manastir Studenicu uvrstio 1986. u listu Svetske kulturne baštine.

9. Bolnica ,,Sveti duh” prva je bolnica na teritoriji Srbije, osnovana po povratku Svetog Save sa Svete Gore.

10. Studeničko raspeće je jedna od najlepših fresaka u Srbiji i ujedno ponos manastira Studenice. Ova freska značajna je po vizantijsko plavoj boji, ali i po tome što je na njoj prikazana priča iz Jevanđelja – Svedoci Hristovog raspeća. Poseban detalj freske su zlatne zvezde po plavoj pozadini. One simbolišu priču da kada je Isus Hrist razapet da su se zvezde pojavile na nebu i da je to bio znak da je razapet Božiji sin.

Da li su vam se dopale 10 zanimljivosti o manastiru Studenici?

 

Ovo su bile 10 zanimljivosti o Studenici koje su se nama najviše dopale u toku istraživanja i samog pisanja. Ukoliko vam se dopao ovaj tekst o zanimljivostima, možete pročitati i naš tekst o Studenici u kome smo pisali i o Isposnici Svetog Save. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo  Studenici Info na fotografijama i pomoći za neke od informacija koje su nam bile potrebne za pisanje teksta.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!