Istanbul u zagrljaju raskošnih palata i džamija

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Retko koji grad, poput Istanbula, skriva u sebi autentičnost i raskošnost orijentalne arhitekture i modernih građevina. U harmoniji Evrope i Azije, u inovativnom stilu istoka i zapada, u dinamičnoj eleganciji i tradicionalnoj unikatnosti, Istanbul je riznica glamuroznosti, sjaja i lepote. Nekadašnja hrišćanska crkva Aja Sofija, otmena Plava džamija i elegantna Topkapi palata su najlepše građevine u srcu nekadašnjeg Konstantinopolja.

Korisne informacije:

 • U Istanbul smo putovali sa turističkom agencijom Magic travel iz Niša sa organizovanim programom puta na 3 noćenja. Bili smo smešteni u Dalan hotelu sa 3* i u sklopu programa putovanja imali smo doručak na bazi švedskog stola.
 • Najpoznatije turističke znamenitosti, tj. fakultativne izlete posetili smo individualno. Ukoliko planirate da posetite Istanbul, obavezno pogledajte naš video o Istanbulu u kome izlažemo naše utiske i pružamo korisne informacije o izletima i snalaženju u gradskom prevozu.
 • Radi lakšeg snalaženja koristili smo aplikaciju maps.me koja je free i koja se može koristiti i u offline režimu.
 • Istanbul je metropola i saobraćaj u gradu zna biti prilično haotičan i problematičan. Osim metroa i standardnog gradskog autobusa, tramvaj u Istanbulu zauzima veoma značajno mesto. Tramvaj T-1 je odlična veza između jednog dela grada sa drugim delom grada. Neophodno je da na automatu kupite karticu koja košta 7 lira, a nakon toga treba samo da uplatite novac na kartici za predstojeće vožnje.
 • Cena ulaznice u TopKapi palatu je 72 lire, s tim što se ulaz u harem dodatno naplaćuje 42 lire.
 • Cena ulaznice u nekadašnju crkvu Aja Sofija je 72 lire.
 • Ulaz u Plavu džamiju je besplatan.
 • Zabranjeno je unošenje tripoda/tronošca u pomenutim spomenicima kulture.

Šta posetiti u Istanbulu? Aja Sofija, Plava džamija i ostale znamenitosti.   

    

 • Aja Sofija ili Sveta Sofija je građevina u srcu Istanbula sa ponosnom istorijom i idealom duhovne kolevke hrišćanstva. Veličanstvenu Aja Sofiju je u 6. veku podigao vizantijski car Justinijan I želeći da u tadašnjem Carigradu održi duh hrišćanske religije, umetnosti i kulture. Osvajanjem Carigrada 1453. godine  je srušeno Vizantijsko carstvo, dok je crkva Aja Sofija, ideal hrišćanstva, pretvorena u džamiju. Mnoštvo fresaka i mozaika sa hrišćanskim obeležjem su prekriveni malterom i gipsom, a zatim ukrašeni islamskim umetničkim simbolima. Sultani su investirali u restauraciju džamije sa namerom da je ulepšaju i ukrase finim i kvalitetnim mermerom, opekom i drugim materijalima.

 

 • Priču o značaju i glamuru Aja Sofije potvrđuje biblioteka sultana Mahmuda I, koja je sagrađena 1739. godine. Status džamije Aja Sofija je zadržala do 1935. godine kada je predsednik Turske, Mustafa Kemal Ataturk, doneo odluku da se džamija pretvori u muzej.
 • Plava džamija ili Ahmedija je sagrađena u prvoj polovini 17. veka na inicijativu tadašnjeg sultana Ahmeda I. Ova džamija je svojom neobičnom kombinacijom vizantijske i osmanlijske arhitekture zaslužno zauzela mesto najlepše džamije u Istanbulu.  Nakon neuspešnog rata sa Persijom, sultan Ahmed I, odlučuje da sagradi raskošnu džamiju kao dokaz neprijateljima da je, Osmanlijsko carstvo, uprkos neuspešnim ratovima i dalje moćna i bogata imperija. Plava džamija je ukrašena sa čak 6 minareta, što je čini jednom od najznačajnijih džamija osmanlijske arhitekture.

Istanbul i ostale turističke atrakcije

 

 • Nekadašnji Hipodrom ili današnji Sultanahmetov trg je najstariji deo grada. U dalekoj prošlosti, u zlatno doba rimskog cara Konstantina Velikog, hipodrom je predstavljao središte zabave i društvenog života. Redovno su se održavale trkačke konjske igre, ali su se organizovale i proslave i razna sportska takmičenja. Od živopisnog i velikog hipodroma, koji je mogao ugostiti oko 100 000 posetilaca, danas su očuvana samo 2 autentična stuba iz antičkog doba. 

 

 • Topkapi palata je grandiozna građevina ušuškana u zagrljaju Bosfora i Mramornog mora. Palata je fantastičan primer osmanlijske arhitekture u eskterijeru, dok je enterijer bogato ukrašen autentičnim nameštajem, odećom, oružjem, nakitom i drugim neprocenjivim vrednostima. Sagradio je Mehmed II nakon osvajanja Carigrada kao ideal sultanove moći i prestiža. 

 

 • Veliki bazar je najposećenije i najpopularnije mesto za shopping u Istanbulu sa viševekovnom tradicijom trgovanja robom i cenkanja. Poznat i kao Kapali čaršija, Veliki bazar, konstruisan je na inicijativu sultana Mehmeda II nakon osvajanja Carigrada. Od tog vremena pa sve do danas, Kapali čaršija, postala je sinonim shoppinga, cenkanja i druženja turista i lokalaca.
Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Toliko toga imamo reći o Istanbulu da ne znamo šta bismo prvo napisali o gradu u zagrljaju veličanstvenih palata i džamija. 😍🔸U Istanbul smo došli sa turističkom agencijom @magictravel_rs i proveli 3 prelepa dana u obilaženju mnogih znamenitosti. 😊Jedna od mnogih znamenitosti u Istanbulu je Topkapi palata, koja je podignuta na inicijativu sultana Mehmeda II Osvajača u drugoj polovini 15.veka. Nakon što je 1453. godine osvojio Carigrad, Mehmed II imao je pred sobom jasan cilj: pretvoriti Istanbul u najmoćniji i najveličastveniji grad u Evropi i Aziji. Da bi upravljao državnim administracijama/poslovima i vodio uspešnu spoljnu politiku, neophodno je bilo izgraditi veličanstvenu palatu kao ideal sultanove moći I prestiža. 😊📖 🔸Ime raskošne palate u prevodu znači Palata topovske kapije jer je izgrađena na mestu gradskih vrata Konstantinopolja koja su uništena turskim topovima. Palata je izvanredan primer osmanlijske arhitekture u eksterijeru, a unutrašnjost je bogato ukrašena autentičnim nameštajem, odećom, oružjem, nakitom i drugim neprocenjivim vrednostima. 😊🔹 ........................................................... #putovati_znaci_ziveti #istanbul #turska #turkey #visitturkey #topkapipalace #topkapi #travelbloger #instagramsrbija #couplelovetravel #volimstosevolimo #putovanja

Objava koju deli Travel Blog Bojana&Nikola 💑😊 (@putovati_znaci_ziveti) dana

Zašto treba da posetiš Istanbul?

 

 • Istanbul je jedini grad na svetu koji leži na 2 kontinenta. Sama pomisao da je jednim delom u Evropi, a drugim delom u Aziji, ovaj grad čini unikatnim i jedinstvenim u svetu.
 • Aja Sofija je nekoliko vekova bila najveća hrišćanska crkva na svetu, sve do 16. veka kada je izgrađena Seviljska katedrala.
 • Istanbul ili nekadašnji Konstantinopolj je grad burne istorije i ponosno je nosio status prestonice Vizantijskog i Osmanlijskog carstva.
 • Osim haotične istorije, raskošnih palata i džamija, Istanbul je i grad ukusnih specijaliteta, kafe, čaja i slatkiša.

Ako ti je ovo bilo interesantno, trebalo da pročitaš nešto više o Dolmabahče palati i krstarenju Bosforom.

POGLEDAJTE NAŠ PRVI VLOG IZ ISTANBULA

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!