Sevdah putovanje (I deo) Višegrad i Andrićgrad – ”Na Drini ćuprija”

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Andrićgrad, poznat i kao Kamengrad, predstavlja najpoznatiji kulturni lokalitet u BiH. Ovaj kulturno-istorijski kompleks je izgrađen od modernog kamena koji pleni svojom gracioznošću i lepotom. Osim Andrićgrada, BiH je bogata još jednim draguljom na obali zelene i plahovite Drine. Most ,,Na Drini ćuprija” izraz je materijalizovane lepote koja povezuje prošlost i sadašnjost; prkosi talasima vremena i inspiriše prolaznike da napišu najlepšu poeziju. Inspirisan lepotom velelepnog mosta u prostranoj Višegradskoj kotlini, jugoslovenski pisac Ivo Andrić, napisao je najskladnije delo naše književnosti. 

 

Korisne informacije:

 

  • U Višegradu i Andrićgradu zvanična valuta je marka.
  • Vrednost 1 marke je 60 dinara. Ako kod sebe nemate marke, možete platiti u dinarima ili evrima.

Šta možete videti u Višegradu?

Harizmatičan grad Ive Andrića jedan je od najstarijih naseljenih mesta u BiH sa brilijantnim kamenim mostom sa jedanaest lukova širokog raspona. U bilo kom godišnjem dobu, most se savršeno uzdiže iznad gorske Drine zelene boje i besprekornom lepotom podseća na prolaznost ljudskog života. 

 

  • Kameni most je srce Višegrada, središte duhovnog i društvenog života grada, nit oko koje su ispletene lokalne priče i legende. Najznačajnija arhitektonska građevina, svojom kamenom stazom povezuje strme i visoke planine, razdvojene užurbanom Drinom. U romanu Ive Andrića, most je najistaknutija tačka Višegrada, koji je svoju vrednost zadržao do današnjih dana. Dok se kiša slivala kamenim stubovima, laganim hodom približavali smo se najlepšoj tvorevini ljudskih ruku, mostu Mehmed-paše Sokolovića. Veliki vezir Turskog carstva, Mehmed-paša Sokolović, rodom je iz sela Sokolovići u blizini Višegrada i pokrovitelj mosta ”Na Drini ćuprija”. Inspirisan nostalgičnošću i ljubavlju prema domovini, finansijskim sredstvima pomogao je izgradnju mosta preko Drine, reke koja ga je u mladosti odvojila od najbližih.
  • Neposredno pored višegradske ćuprije nalazi se restoran sa pogledom na prozirnu Drinu. Ukoliko želite da proširite svoje horizonte posmatranja, krstarenje Drinom turističkim brodom je odličan izbor. Krstarenjem upoznaćete skrivene obale Drine kao iz najlepše bajke, ali i kulturni kompleks Andrićgrada iz drugačijeg ugla. .
  • Krivudave ulice u blizini veličanstvenog mosta, prepune su tezgama sa magnetima grada i mosta sa inicijalima Ive Andrića i citata iz romana ”Na Drini ćuprija”. Cene magneta su i više nego pristupačne, tako da možete za malo para kupiti nekoliko magneta ili druge suvenire koji vam se dopadnu. Preko puta višegradske ćuprije, nalazi se spomenik Ivi Andriću, književniku koji je za života ostavio veliki trag u ovoj varoši.

Andrićgrad i njegove turističke atrakcije

Kamenim gradom dominiraju prekrasni objekti turizma, administracije, kulture, obrazovanja i nauke, u kojima se održavaju različite manifestacije. Ovaj grad u potpunosti pleni svojom izuzetnom lepotom i simboliše kreativni spoj umetnosti i istorije na jednom mestu.

  • Ideja za izgradnju Andrićgrada potekla je iz razgovora Milorada Dodika i Emira Kusturice u Banjaluci, pri čemu je Andrićgrad u Višegradu trebao da bude verzija Drvengrada u Mokroj Gori. Glavna ulica nosi naziv Mlada Bosna i svedoči da je Ivo Andrić bio jedan od članova jugoslovenske nacionalne omladine u borbi protiv Austrougarske. Duž ove ulice nalaze se ugostiteljski objekti (restoran ,,Zlatna moruna”, ćevabdžinica ,,Kasaba”, pekara ,,Pekoteka”, picerija ,,Parma”, poslastičarnica ,,Secesija” i kafe bar ,,Goya”) ali i suvenirnica koja raspolaže unikatnim suvenirima i narodnom nošnjom.
  • U glavnoj ulici Andrićgrada nalazi se bioskop “Dolly Bell” sa 3 vrhunsko uređene sale i 2 mozaika ,,Mlada Bosna” i ,,Andrićgrad konopac”. Prvi mozaik originalno predstavlja mladiće koji su svoje živote izgubili boreći se za ideal slobode (Gavrilo Princip, Bogdan Žerajić, Trifun Grabež, Nedeljko Čabrinović, Vasa Čubrilović). Drugi mozaik je slobodnijeg stila i predstavlja ljude koji sviraju i igraju, životinje i drvo sa zelenim jabukama sa poznatim ličnostima (Novak Djoković i Branko Ćopić).

 

  • Pored bioskopa, nalazi se knjižara ,,Ili-ili” u kojoj možete pored klasika i beletristike, kupiti vrhunsko vino iz manastira Tvrdoš.

Andrićgrad i ostale znamenitosti

Andrićgrad odiše mirom, elegancijom i zaista gostoljubljivim lokalcima. Osim pomenutih atrakcija, Andrićgrad privlači pažnju turista i drugim divnim znamenitostima.

 

Po čemu je to Andrićgrad još poznat?

 

Najznačajniji objekat je Andrićev institut u okviru koga se nalazi biblioteka ,,Ivo Andrić” sa velikim izborom knjiga prevedenih na mnoge svetske jezike. – Spomenik Ivi Andriću, Nikoli Tesli i Petru II Petroviću Njegošu fantastično se uklapaju u kamene zidine arhitektonske gradjevine. Iza monumenta Njegošu, izgrađena je crkva Svetog cara Lazara i Kosovskih junaka, čiji je ktitor Emir Kusturica.

 

Šta mi imamo da kažemo za Višegrad i Andrićgrad?

Iako je tog dana kiša prkosila lepoti kamenog grada, nije uspela da nam upropasti divne horizonte iz različitih uglova posmatranja. Ako ste nakon romana ,,Na Drini ćuprija” i drugih cenjenih dela Ive Andrića, dugo razmišljali o filozofiji života i psihologiji ljudi, Višegrad i Andrićgrad morate doživeti na svojstveni način.

Ne možemo izdvojiti samo jedan deo ovog magičnog grada i da kažemo da nam se on najviše dopao. Ovo je zaista nemoguće kada je reč o jednom takvom kompleksu poput Andrićgrada. 

Osim izuzetne lepote, ovi gradovi su nam pažnju privukli i vrlo interesantnim informacijama koje možete pročitati OVDE.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!