Jagodina – grad budućnosti

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Jagodina ili nekadašnje Svetozarevo je grad u dolini reke Belice u srednjem Pomoravlju. Zbog prisustva praistorijskih ljudi na ovim prostranstvima, Jagodina se svrstava u grad vrlo bogate istorije sa autentičnim znamenitostima. U čemu je čar ovog grada? Gde god da pogledate, videćete uređene parkove, klupe, fontane, bezbroj kafića i restorana. Simpatičan grad u srcu Srbije krije neverovatan turistički potencijal. To i opravdava činjenicu da je u poslednjih nekoliko godina, Jagodina postala vrlo atraktivno turističko mesto za sve uzraste. U današnjem postu čekaju nas muzej voštanih figura, ZOO park i Aqua park. 

Korisne informacije:

 

  • Od Beograda do Jagodine možete doći auto-putem E-75 prema Nišu. Jagodina je od Beograda udaljena oko 130 km.
  • Prvi pomen ovog grada datira iz 1399. godine.
  • Tokom istorije, grad je imao 3 imena: Jagodna, Svetozarevo i Jagodina.
  • Jagodina je rodno mesto Milice Jakovljević, poznatije pod pseudonimom Mir-Jam.
  • Branislav Nušić je napisao ”Put oko sveta Jovanče Micića” a inspiraciju za lik je pronašao u svom prijatelju iz Jagodine. Po njegovom delu je 1964. godine snimljen istoimeni film.
  • ZOO park je najpoznatiji po žirafi Jovanča koja je ime dobila po glavnom liku Nušićevog dela ”Put oko sveta Jovanče Micića”.

Aqua park i ostale turističke atrakcije u gradu

Vreli letnji dani su idealni za kupanje i sunčanje u Aqua parku. Aqua park se nalazi odmah do Muzeja voštanih figura i sadrži nekoliko bazena za sportske i rekreativne aktivnosti. U okviru Aqua parka se nalaze kafići, tuševi i parking. Nekoliko raznobojnih tobogana i kutak za mališane sa vodenim zamkom i bazen sa gusarskim brodom upotpunjuju prostranost Aqua parka.

Muzej voštanih figura je najaktuelnija turistička atrakcija u gradu. U muzeju su izložene figure značajnih ličnosti u prošlosti. Osim toga, izloženi su i eksponati najznačajnijih ličnosti sadašnjosti. Tu su političari, sportisti, naučnici, književnici, ali i srpski kraljevi, carevi i kneževi. Počasno mesto pripada Svetom Savi, prvom arhiepiskopu autokefalne Srpske pravoslavne crkve i igumanu manastira Studenice. Posebnu pažnju privlači i grandiozna figura Vladimira Putina, kao i Nikole Tesle i Desanke Maksimović.

Park ”Đurđevo brdo’‘ je čarobna oaza mira sa prelepim raznobojnim fontanama. One su početak divne šetnje u ovom parku sa šarenim cvećem, drvećem i uređenim travnastim površinama. Ispod krošnji drveća su i klupe za odmor. Uživanje je zagarantovano uz miris prirode i zvuk cvrkuta ptica. U letnjim danima održavaju se razne manifestacije i zaista je lepo provesti veče/dan uz idilično prirodno okruženje.

U sklopu ovog kompleksa je i ”Vivo” shopping centar.

Aqua park i Zoološki vrt su ono na šta prvo pomislimo!

Jagodina je grad Pomoravlja koji je u poslednjih nekoliko godina postao jedan od najlepših gradova Srbije. Osim Aqua parka i Muzeja voštanih figura, Jagodina se ponosi još jednom turističkom atrakcijom.

Zoološki vrt je lepo uređen sa zelenim površinama, cvećem i klupama za odmor. Prekrasan je i dodatno ukrašen kafićem i suvenirnicom. Životinjski svet je vrlo raznovrstan. Ovde se možete družiti sa majmunima, medvedima, lavovima, tigrovima i drugim životinjama. Nemojte zaboraviti i žirafu Jovanču koja obožava da se mazi i fotografiše sa posetiocima. Cena ulaznice za odrasle je 300 dinara.

Da li su Aqua park i Jagodina tvoja sledeća destinacija?

Jagodina je zaista lep grad i ima mnogo toga da pruži turistima. Spoj istorije, prirode i arhitekture je idealna kombinacija za turistički potencijal jednog grada. U Jagodini možete provesti jedan zaista lep i interesantan dan. Osim što ćete se upoznati i sa istorijom meštana i grada, moći ćete da uživate i u prelepom okruženju prirode.

Jagodina možda nije najlepši grad u Srbiji, ali definitivno zaslužuje vašu pažnju. U gradu poput Jagodine imate mogućnost i da odete u shopping, ali i da posetite i značajne spomenike kulture.

Dovoljno je spomenuti i Aqua park i zabava i avantura su zagarantovani u ovom gradu!

 

Zašto treba da posetiš Jagodinu?

 

Aqua park i Zoološki vrt su najvažnije turističke atrakcije zbog kojih treba da obiđeš ovaj prelepi grad u Pomoravlju. Ono po čemu je Jagodina još poznata je i čuveno Jagodinsko pivo sa likom velikog pivopije Milosava Mitrovića, koji je ovo piće konzumirao do kraja života.

Iako se ne proizvodi već nekoliko godina, priča o Jagodinskom pivu i Milosavu Mitroviću i dalje je zanimljiva ljudima. Reč je o običnom čoveku koji je voleo da popije pivo u jagodinskoj čuvenoj Šarenoj mehani. Budući da je stalno dolazio u mehanu sprijateljio se sa mnogima. Tako je i upoznao neke radnike kojima je Milosav veoma dopao. Tom prilikom pitali su ga da li bi voleo da ga fotografišu ne sumnjajući da će uskoro postati simbol Jagodinskog piva.

U blizini Jagodina nalazi se Svilajnac i Prirodnjački centar Srbije o kome možete pročitati OVDE. 

 

 

NAŠ VLOG IZ JAGODINE

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!