Summer in Montenegro (III deo): Krstarenje Jadranom

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Ima li išta lepše od krstarenja beskrajnim plavim prostranstvima? Ima li išta lepše od pogleda na beskonačno plavu površinu sa savršenim odsjajem sunca i najlepšim tonovima morskih talasa? Istraživanje bisera Mediterana može biti jedna od najuzbudljivijih avantura vašeg savršenog odmora. Budva, Petrovac na moru i Kraljičina plaža su nas impresionirali arhtekturom i lepotom prirode. Ako ste avanturista u duši poput nas onda je naša preporuka da se upustite u avanturu krstranja Jadranskim morem.

Budva i ostale atrakcije tokom krstarenja

Iako je Budva metropola turizma i  veoma popularna po noćnom provodu, naša avantura krstarenja Jadranom počela je sa kraljevskim gradom.

Petrovac na moru – kraljevski grad

Petrovac na moru je simpatičan gradić na obali Jadranskog mora, koji pleni raskošnom prirodom od koje zastaje dah. Peščane plaže, bistra morska voda u kojoj se ogledaju okolna brda i predivni komforni apartmani su jednostavni epiteti kojima možemo opisati ovaj grad. Uske i popločane ulice sa brojnim restoranima iz čijih kuhinja se krčka tradicionalna hrana dodatno daju draž ovom jedinstvenom gradu. Jedan od najlepših gradova Crnogorskog primorja ponosi se bogatom istorijom, interesantnim pričama i ljubaznim meštanima. Prelepo šetalište kamenom popločano sa opijajućim mirisom cveća, autentični apartmani i restorani vratiće vas u vreme kraljeva i elegancije.

Korisne informacije:

  • Cena krstarenja Jadranskim morem iz Bara sa obilaskom Petrovca, Budve i Kraljičine plaže je 12e.
  • Ukoliko krenete na ovaj izlet, u Petrovcu imate 1h slobodnog vremena, u Budvi 3h, a na Kraljičinoj plaži 1h.
  • Polazak je u 08:10h, a dolazak u 18:00h. Imate dva broda: Margo i Delfin.
  • Iz Bara se organizuje izlet i do Kraljičine plaže sa cenom od 5e.
  • Kraljičina plaža je ime dobila po kraljici Mariji Karađorđević, kojoj je ona bila omiljeno izletište.
  • Ukoliko želite dodatno da se informišete oko nekih pitanja (a mi ih možda ne možemo pružiti), možete to učiniti klikom OVDE.

Šta možete videti u Petrovcu?

 

Šarmantan gradić sa prijatnom i romantičnom atmosferom je decenijama vrlo aktuelna turistička destinacija. Najznačajnija atrakcija Petrovca je tvrđava Castello, koja se elegantno uzdiže iznad bistre površine mora. Ovu tvrđavu podigli su Mlečani u 16. veku i služila je kao sklonište za vino i maslinovo ulje. Do današnjih dana, tvrđava je sačuvala autentični mletački stil i postala simbol Petrovca sa predivnim pogledom na more, plažu i kameni grad.

Ostrva Katič i Sveta Nedelja kao dragulji plavog Jadrana sijaju i smeše se turistima. Na oko 1km od peščane plaže pruža se fantastičan horizont na minijaturna ostrva od kojih zastaje dah. Prema legendi, jedne burne večeri moreplovca je zahvatilo strašno nevreme. Nemirno more u sekundi srušilo je njegov brod, ali iskusni moreplovac uspeo je doplivati do ostrva. U znak zahvalnosti, sagradio je crkvu Svetog Vaskrsenja. Danas, ostrva su spektakularna atrakcija za turiste, koji redovno iznajmljuju čamce i pedoline da bi se provozali do njih i uživali u egzotičnim pejzažima.

Budva – grad prošlosti

 

Koliko je samo ljudi koračalo krivudavim ulicama grada prošlosti? Koliko je samo neispričanih legendi i zaboravljenih ljubavi u dragulju Jadrana? Bezbroj. Ako samo prošetate popločanim ulicama Starog grada, doživećete snažnu harmoniju istorije i osetićete da je svaki kamen drugačiji od prethodnog. Ovaj grad je biser Jadranskog mora sa predivnim plažama i nestvarnim zalascima Sunca. Romantika Starog grada je nezaobilazan detalj dok koračate ulicama grada neverovatnog kulturno–istorijskog bogatstava. Dobrodošli u grad prošlosti, grad ljubavi i grad preukusne mediteranske kuhinje.

Budva i turističke atrakcije u gradu

Najznačajnija atrakcija u Budvi je Stari grad sa brojnim galerijama, prodavnicama, barovima i autentičnim restoranima. Jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranu ponosi se gradskom tvrđavom Citadelom sa koje se pruža fenomenalan pogled na more i grad. Mesto je bajkovito za fotografisanje prirode i uživanje u prelepom horizontu u dnevnim i večernjim satima.

Dok šetate Starim gradom uočićete nekoliko crkava sa unikatnom arhitekturom, koja je prepoznatljiva na ovom području. Najprepoznatljiviji simbol Starog grada je crkva Svetog Ivana Krstitelja sa visokim zvonikom i gotičkim prozorima. U crkvi se čuva  ikona “Madona in punta” (Budvanska gospa) koja je najveća svetinja i zaštitnica grada Budve. Tu je i minijaturna crkva Svete Trojice ispred koje se nalazi grob književnika i političara Stefana Mitrova Ljubiše.

Izuzetno je značajna i crkva Santa Marija in punta, koju su osnovali benediktinci u prvoj polovini 9. veka.

Po čemu je još Budva poznata?

Ono po čemu je Budva još prepoznatljiva je bronzana skulptura “Budvanska plesačica” ili Gimnastičarka iz Budve”. Elegantna skulptura na steni značajna je po brojnim lokalnim pričama, a najpopularnija je priča o zaljubljenom paru i njihovoj tragičnoj ljubavi. Jednog dana, mornar je otišao da plovi morem na duži vremenski period, a devojka je ostala u gradu i verno čekala svog verenika. Međutim, verenik se nije pojavio.

Dani su prolazili, meseci pa i godine, a ona je postepeno izgubila nadu da će se on  ikada vratiti živ. Potpuno skrhana tugom i bolom zbog gubitka verenika, devojka je umrla na obali mora. Ova tragična priča uokvirena gracioznom skulpturom privlači veliki broj znatiželjnih turista iz celog sveta.

Plaže:

 

  • Slovenska ili gradska plaža je najaktuelnija plaža u Budvi. Na njoj je u jeku sezone uvek velike gužve. Prepuna je kafićima u kojima možete da predahnete u vrelim letnjim danima.
  • Plaža Mogren nalazi se na samo nekoliko metara od Statue Dancing girl. Plaža je ime dobila po španskom moreplovcu Mogriniju, koji je doživeo brodolom i iskrcao se na njoj.
  • Šljunkovito – peščana plaža Havaji na ostrvu Sveti Nikola je fascinirajuća. Do nje možete doći brodićem i uživati u divljoj i netaknutoj prirodi.
  • Pored ovih plaža, Budva je bogata i drugim peščanim i šljunkovitim plažama (Ričardova glava, Buljarica, Jaz, Miločer, itd.). Svaka od njih je očaravajuća na svoj način. Plaže su vrlo aktuelne zbog sportova na vodi.

Budva i okolina

Iako je Budva neprikosnovena u svojoj lepoti i gracioznosti, možemo reći da još jedno mesto može da zauzme ove epitete. Kraljičina plaža je nesumnjivo jedna od najlepših plaža na Mediteranu.

 

 

 

Kraljičina plaža – pojam prirodne slikovitosti

 

Nedaleko od Čanja, smeštena je plaža besprekornog izgleda sa zanosnom uvalom i slikovitom prirodom. Prozirna boja mora i nestvarno lepa peščana plaža pružiće vam predivan osećaj da ste na egzotičnom ostrvu udaljenom nekoliko hiljade milja od najbliže civilizacije.

Pravi raj za sve hedoniste koji znaju uživati u prirodnim čarolijama. Nekoliko m duga peščana plaža čije se savršeno izvajano tlo podudara sa svakim korakom ulaska u more, impresioniraće vas svojom ugodnošću i lepotom. Nemojte uskratiti sebi priliku da uživate u najlepšim nijansama mora i hodu po pesku mekanom poput pamuka.

Da li nam se dopala Budva i ostale atrakcije?

Ovo je bio savršeno ispaniran dan na moru. Budva  nam se veoma dopala, kao i Petrovac na moru, a najviše Kraljičina plaža. Poslednji dani na Crnogorskom primorju bili su isplanirani za krstarenje Skadarskim jezerom i šetnju stopama Petra II Petrovića Njegoša.

NAŠ VLOG IZ BUDVE I PETROVCA NA MORU

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!