Čanakale – mesto holivudskog Trojanskog konja

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Jedan simpatičan grad na karti Evrope i Azije, na raskrsnici Istoka i Zapada, odiše jedinstvenom lepotom i prijatnom atmosferom srdačnih lokalaca. Smešten u najjužem delu moreuza Dardaneli, Čanakale je vekovima bio omiljena meta mnogih civilizacija, koje su se borile za prevlast u Evropi i Aziji. Svojim viševekovnim prisustvom ostavile su za sobom neizbrisivi trag prošlosti, koji se konstantno prepliće sa pričama sadašnjosti i planovima budućnosti. Čanakale je srce Troje, lokacija najintrigantnijih bitaka tokom burne istorije i grad tradicionalne turske kafe.

Korisne informacije:

 • Sa prenoćištem u Čanakaleu agencije nude fakultativni izlet do legendarne Troje po ceni od 20e.
 • Do centra grada možete doći autobusom C11K sa karticom koju kupujete u marketu.
 • Ako se odlučite da istražite grad i ne odete na fakultativni izlet do Troje, možete da posetite ‘’Vojno-pomorski muzej’’. Muzej je poznat i kao Muzej Galipoljske bitke iz I svetskog rata i otvoren je do
 • Ako vam pasoš ističe za 6 meseci, moraćete na granici platiti 100e kako bi u Turskoj boravili nekoliko dana. Zato, obavezno proverite datum pasoša i sredite papirologiju pre toga da ne bi došlo do neprijatne situacije na granici.
 • Čanakale je ime dobio po grnčariji, koja je bila veoma rasprostranjena u severozapadnoj Turskoj. Veliki broj stanovništa se nekada bavio ovim zanatstvom, pa u prevodu na srpski jezik Čanakale znači Grnčarski zamak.

Šta vas sve čeka u Čanakale?

Retko koji grad pruža jedno iskustvo isprepletenih priča i legendi poput grada drevnih ruševina i savremene arhitekture. Čanakale je spoj zabranjenih ljubavi i časti, sjajnih pobeda i poražavajućih poraza, folklora i umetnosti, očaravajuće prirode i jedinstvene istorije. Istraživanje grada šetnjom kroz autentične kaldrme je upotpunjeno prijatnom atmosferom šarmantnih lokalaca i mirisom aromatične hrane. Dobrodošli u Čanakale, grad gostoprimljivosti, kulture i bogate turističke ponude.

 

 • Na oko 30km udaljenosti od Čanakalea je arheološko nalazište Troja, mesto legendarnog Trojanskog rata između Trojanaca i Grka. Da li je Trojanski rat samo legenda ili je zaista i postojao, još uvek ostaje mit i tema mnogih polemika istoričara i arheologa.
 • Trojanski konj je najpopularnija turistička atrakcija u gradu u živahnoj atmosferi restorana, turista i uličnih prodavaca. Replika drvenog Trojanskog konja je oličenje mudrosti, hrabrosti i ponosa Grka u ratu sa narodima Troje. Legenda o Trojanskom ratu opevana u Homerovoj Ilijadi, inspirisala je Dejvida Beniofa da napiše scenario za kultni film ‘’Troja‘’. Film sa sjajnom glumačkom ekipom je sniman tokom 2004. godine u Meksiku, Londonu i na Malti. Turska vlada je predložila producentima da se film snimi u Čanakaleu zbog blizine arheološkog nalazišta, ali njihov predlog je odbijen. Nakon održane premijere u Berlinu, na inicijativu glumaca, Trojanski konj koji je napravljen za potrebe snimanja izvrsnih scena, poklonjen je gradu. Danas, ova izvrsna replika Trojanskog konja je epitet divljenja, simbol pobede i merilo postojanosti.

Šta vas još čeka u Čanakale?

 

 • Maketa Troje se nalazi odmah do replike Trojanskog konja i predstavlja odličnu kompoziciju moći i bogatstva Troje do najsitnijih detalja sa mnoštvo palata, hramova i političkih institicuija.
 • Sahat kula je omiljeno mesto turista za fotografisanje, susrete zaljubljenih parova i početak duge šetnje kroz autentične turske ulice. Ova jednostavno lepa kula je sagrađena u 19. veku, a izgradnji kule je finansijski doprineo italijanski konzul Emilio Vitalis. Kula je visoka 20 metara i sastoji se od 5 spratova, koji se prema vrhu postepeno sužavaju. Inače, kula raspolaže sa 4 sata i gracioznim zvonikom na vrhu.
 • Muzej Galipoljske bitke je jedan od simbola grada sa verodostojnom predstavom jedne od najpoznatijih bitaka u I svetskom ratu. Galipoljska bitka je poznata i kao Bitka kod Čanakalea ili Kampanja kod Galipolja, koja je vođena u periodu od aprila 1915. do januara 1916. Ova bitka je značajna po brilijantnoj pobedi Osmanlija u kojoj se izvanrednih vojnim veštinama istakao Mustafa Kemal Ataturk, prvi predsednik Republike Turske od 1923. godine.

Zašto treba da posetite Čanakale?

Kada smo se odlučili da letujemo u Kušadasiju, želja nam je bila da prošetamo stopama Ahila, Jelene Trojanske, Parisa i drugih likova Homerove Ilijade. Međutim, gledajući slike arheološkog nalazišta prilično smo se razočarali lokalitetom sa ogromnim ruševinama i iskopavanjima. Prema legendi, Troja jeste uništena i spaljena do temelja i sačuvan je veoma mali broj ostataka nekadašnjih građevina. Na neki način nismo ni očekivali nešto spektakularno, ali sama pomisao na Troju nam je zvučala potpuno neverovatno. Vodeći se intuicijom i nekom čudnom emocijom, u poslednjem trenutku odlučili smo da se upustimo u avanturu istraživanja Čanakaela. Intuicija nas nije prevarila, jer samo nekoliko sati provedenih u ovom gradu, proširilo nam je vidike o životu, putovanjima i ljudima. Zašto i vi treba da posetite Čanakale?

 

 • Toplina ljudi i prijatna atmosfera u svakom delu grada.
 • Replika Trojanskog konja je neverovatno iskustvo pomešanih emocija sreće, divljenja i lepote.
 • Izvrsna hrana i prava turska
 • Prirodne lepote i istorijske znamenitosti.
 • Troja je mesto gde istorija prestaje, a legenda počinje. Posetite Troju i ispričajte svoju verziju priče.

Nakon lepog početka na našem letovanju i upoznavanju Čanakalea, uputili smo se u Kušadasi o kome možete da pročitate OVDE. 

Naš travel vlog iz Čanakalea

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!