Ćele kula – kula od lobanja srpskih heroja!

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

U podnožju Stare i Suve planine, u vihoru prošlosti i u vrtlogu rata i junaštva, Ćele kula je dostojanstveno sačuvala svoj temelj neustrašivosti i rodoljubivosti. Na strahovitom mestu lokvi krvi heroja, zabeležena je priča o hrabrom postupku Stevana Sinđelića i čegarskih junaka. Njihova smrt je strašna cena slobode srpskog naroda, koji se i u narednom periodu nije predao kandžama okrutnog neprijatelja. Da li je Čegarska bitka samo još jedna u nizu bitaka i srpskih poraza, ili naša najveća pobeda?

Korisne informacije:

  • Ćele kula u Nišu je proglašena za spomenik kulture od od izuzetnog značaja.
  • Nalazi se na 4 km od centra Niša, na putu ka Niškoj Banji.
  • Na turskom jeziku Ćele Kula je kelle kulesi, što u prevodu znači ,,kula od lobanja’’.
  • Od 952 lobanje, danas je ostalo samo 58 ljudskih lobanja.
  • Ćele kulu godišnje poseti oko 30 000 turista.
  • Za više informacija posetite http://www.visitnis.com/cele-kula/ .
  • Spomenik na Čegru je prvi put podignut jula 1878. godine, dok je današnji spomenik u obliku kule podignut juna 1927. godine.
  • Bitku na Čegru predvodio je resavski vojvoda Stevan Sinđelić, čiji se spomenik nalazi u Svilajncu.
  • Svake godine 31. maja, grad Niš obeležava godišnjicu bitke na Čegru polaganjem venaca

Čegar i Ćele kula – priča o metku koja je zadivila svet

Čegar i Ćele kula su spomenici nad kojima zadrhtimo prvim korakom na tlo junačkog podviga Stevana Sinđelića, ali i na tlo varvarstva turskih okupatora. Čegarska bitka odigrala se 31. maja 1809. godine i smatra se jednom od najvećih i najtragičnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku. Srpsku vojsku predvodio je Stevan Sinđelić, dok je tursku vojsku predvodio Huršid-paša.

Čegarska bitka je bitka dostojanstva i želje za pohlepnom vlašću, u kojoj je život za slobodu dalo oko 4 000 Srba. Stravična bitka prkosa i beznađa vodila se celog dana na brdu Čegar kod sela Kamenica.

Hvatanje za gušu i nasrtanje na oči između neprijatelja kulminiralo je da Stevan Sinđelić učini nešto što niko nije očekivao. Ispalio je metak u punu barutanu i digao u vazduh sve koji su u tom trenutku bili u šancu i u blizini. Čegarska bitka završila se porazom srpske vojske, ali njena priča o herojima je trijumf koji se nikada neće zaboraviti.

Ćele kula – cena slobode srpskog naroda

 

Ćele kula je sazidana od kamena i kreča, a njena unutrašnjost je ispunjena stravičnim prizorom jeze, strepnje i okrutnosti. Kao opomena srpskom narodu, Huršid – paša naređuje da se sagradi jednostavna kula od lobanja poginulih srpskih vojnika. Sazidana je u periodu od juna do jeseni 1809. godine.

Ubrzo nakon izgradnje, Ćele kula u Nišu je narodu postala podsticaj za krvavu borbu oslobođenja svoje otadžbine od okrutnog neprijatelja. Narod je noćima tajno vadio lobanje iz maltera i dostojno ih sahranjivali, dok je na frontu vodio krvave borbe sa neprijateljem do poslednjeg daha.

Zub vremena učinio je svoje. Ćele kula je spolja postepeno propadala u svojoj mračnoj agoniji, ali jedinstveni suveniri odolevali su vremenu. Nakon što je Niš oslobođen 1878. godine, prikupljena su sredstva za obnovu i restauraciju kule. Zadržavši svoj autentičan stil gordosti i ponosa, Ćele kula je tragom svojih junaka postala strahovita cena slobode srpske države!

Zašto treba da posetite Ćele kulu?

 

Ćele kula, naizgled jednostavna građevina, riznica je mističnosti, tajnovitosti, surovosti, strahote i brutalnosti. Kao spomenik od izuzetnog značaja, vekovima je odolevao kandžama neprijatelja i održao svoje dostojanstvo i ponos. Na ovom mestu tragičnog, ali herojskog podviga srpskih junaka, nemoguće je ne ostati ravnodušan na nečovečni poduhvat neprijatelja.

Ovo je spomenik koji pokazuje ljudsku hrabrost, ali istovremeno i ljudsku okrutnost i želju za vlašću. Priča o neustrašivom podvigu Stevana Sinđelića i bezdučnom činu turskih vojnika nikada ne sme biti zaboravljena!

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!