Summer in Montenegro (IV deo): Cetinje & Lovćen – stopama Njegoša

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Dok smo u školi čitali „Gorski vijenac“ nismo ni pomišljali da će nam se nekoliko godina kasnije pružiti prilika da posetimo rodno mesto Petra II Petrovića Njegoša i njegov mauzolej na Lovćenu. Cetinje i Lovćen smo dugo želeli da posetimo i potpuno neplanirano prilika nam se ukazala tokom letovanja u Crnoj Gori. Sama pomisao na obilazak ovih izuzetno bogatih istorijsko – kulturnih destinacija Crne Gore, probudila je u nama veliko poštovanje, ali i čast prema jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti na ovim prostranstvima. Rođen u selu Njeguši u blizini Cetinja, Petar II Petrović Njegoš, jedan je od najvećih južnoslovenskih pesnika, vladar Crne Gore i vladika. Njegove kulturne, ali i istorijske delatnosti duboko su utemeljene na mnogim stranicama knjiga prevedenim na svetske jezike.

Cetinje i Lovćen korisne informacije:

 • Cena izleta iz Bara do Cetinja i Lovćena je 25e.
 • Cena ulaznice u Nacionalni park „Lovćen“ je 3e, a za studente 1,5.
 • U Njegoševom mauzoleju možete iznajmiti narodnu nošnju po ceni od 10e.
 • Na Cetinju se nalaze tri hrišćanske relikvije: ruka Svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog Krsta Gospodnjeg i ikona Presvete Bogorodice Filermose.
 • Ivan Crnojević je 80-tih godina 15.veka utemeljio prestonicu svoje države na Cetinju. Krajem 15.veka Crnojevići su na Cetinju osnovali prvu štampariju, a prva štampano delo bilo je „Oktoih“.
 • Procenjuje se da je visina Petra II Petrovića Njegoša bila oko 2m.
 • Cena ulaznice u Muzej kralja Nikole je 5e, a za  studente je 2,5e. Možete uzeti i kompletnu ulaznicu za muzejski kompleks za samo 5e (studenti).
 • Više informacija možete saznati OVDE

Zašto smo posetili Cetinje i Lovćen?

Pre svega, Cetinje i Lovćen smo želeli da posetimo zbog interesantnih priča o Njegoševom životu. Pored toga, gledajući fotografije i video snimke ovih mesta, znali smo da ćemo jednog dana zakoračiti na njihovo tlo. I eto, potpuno neplanirano, Cetinje i Lovćen su postali još jedna naša ostvarena želja. 

Cetinje – istorijska prestonica Crne Gore

 

Nekada davno, Cetinje je bilo izuzetno plodno područje na obali reke Cetine karakteristično za poljoprivredu i stočarstvo. Danas, Cetinje je riznica veličanstvene istorije Crne Gore sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima. Svaki deo ovog, drugog po značaju grada u Crnoj Gori, krije neku tajnu i interesantnu istorijsku priču.

Dobrodošli u grad muzeja, biblioteka i grad čiji dragoceni ostaci omogućuju divljenje njegovom viševekovnom sjaju. U ovom gradu stopićete se sa načinom života vladarske porodice, prepoznaćete najlepše niti elegancije i saznati vrlo zanimljive istorijske činjenice.

 

Šta možete videti u Cetinju?

 

 • Cetinjski manastir je najznačajniji manastir Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Sazidao ga je 1484. godine Ivan Crnojević, vladar srpske srednjovekovne države  Zete. Istorija manastira značajna je po konstantnim sukobima sa Osmanlijama i njihovim čestim ruševinama duhovnog i političkog centra crnogorske države. Izuzetno
  je bogat ikonama i raznim relikvijama neprocenjive vrednosti (ruka sv. Jovana Krstitelja, mošti Svetog Petra Cetinjskog ili Petra I Petrovića Njegoša, kruna kralja Stefana Dečanskog i brojni rukopisi i štampane knjige).
 • Dvorska crkva u kojoj se nalaze posmrtni ostaci Ivana Crnojevića, kralja Nikole i kraljice Milene.
 • Etnografski muzej Crne Gore sa nekoliko prostorija u kojima su izloženi brojni odevni predmeti, muzički instrumenti i drugi eksponati koji verodostojno prikazuju način života  ljudi na tom prostoru.
 • Biljarda je nekadašnja rezidencija Petra II Petrovića Njegoša sa karakterističnim izgledom srednjovekovnog zamka od kamena. Ime je dobila po bilijaru, omiljenoj igri Njegoša. Sastavljena od nekoliko prostorija, Biljarda je najznačajnija po senatorskoj dvorani u kojoj se odvijao društveni i državni život Crne
  Gore. U Biljardi Njegoš je napisao „Gorski vijenac“, a pored ovog vrhunskog dela srpske književnosti izloženi su i primerci “Luče mikrokozma” i drugih.
 • Muzej kralja Nikole je prelepa građevina sa raskošnim enterijerom trpezarije, spavaće sobe, salona, biblioteke i radne sobe. U muzeju je zabranjeno snimanje i fotografisanje.

Naionalni park „Lovćen“ – uzvišeni raj Petra II Petrovića Njegoša

 

Osim prirodne lepote, Lovćen može da se pohvali i dragocenim kulturno-istorijskim vrednostima. Proglašen je  Nacionalnim parkom 1952. godine i od tog dana postepeno je zauzeo vrlo aktuelno mesto kod regionalnih, ali i svetskih turista.

Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša nalazi se na Jezerskom vrhu sa kog se pruža očaravajuća panorama na padine Lovćena, Boku Kotorsku, obale Italije i Albanije. Podignut je po zamisli vajara Ivana Meštrovića na mestu nekadašnje Njegoševe zavetne crkve sa željom da u njoj bude sahranjen.

Na samom ulazu u mauzolej podignute su dve karijatide: majka i ćerka, a u unutrašnjosti je figura Njegoša, izgrađena od najlepšeg kamena tog vremena. U podnožju mauzoleja možete videti grobnicu crnogorskog vladara, koja je jedinstvena na ovim prostorima.

Cetinje i Lovćen i njihova okolina 

Impresionirani Cetinjem i Lovćenom uputili smo se sa turističkim vodičem prema selu Njeguši. Njeguši su rodno mesto dinastije Petrovića, koja je vladala Crnom Gorom od 1696. do 1918. godine. Selo je poznato po jedinstvenom njeguškom siru, njeguškoj pršuti i prirodnom planinskom medu. Mi smo pikantnu pršutu i sir degustirali u restoranu „Zora“ po ceni od 10 e sa domaćim sokom od borovnice. Verujte nam, preukusno je. U ovom selu gastonomski užitak je zagarantovan, ali i uživanje u prelepoj prirodi najlepših nijansi boja.

Da li su nam se dopali Cetinje i Lovćen?

Za Cetinje i Lovćen možemo da kažemo i napišemo samo najlepše reči. Taj dan na moru je zaista bio nešto posebno, jer je svaki trenutak bio jedinstven i čaroban. Naš celokupni utisak su upotpunili najlepši prizori netaknute prirode i savršene serpentine sa bajkovitim vidikovcima na Boku Kotorsku. Zato, nemojte propustiti krstarenje magičnim Bokokotorskim zalivom.  A kako smo se proveli na krstarenju Skadarskim jezerom pročitajte OVDE.

NAŠ VLOG IZ CETINJA I LOVĆENA

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!