Dolmabahče palata – građevina koja prkosi vremenu & Krstarenje Bosforom

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

U zagrljaju Bosfora, u zanosu galebova i romantičnih fotografija, Dolmabahče palata, raskošnim stilom upotpunjuje predivne prizore carskog grada. Bosfor, linija Evrope i Azije, raskrsnica hrišćanstva i islama, oplemenjuje svojim velelepnim mostovima pejzaže nekadašnjeg Konstantinopolja. Istanbul , grad kontrasta i džamija, u zagrljaju Bosfora, pretvara magiju u javu sa raskošnim palatama i modernim građevinama. Upoznavanje Istanbula sa prelepim horizontom na živopisne građevine, kao što je Galata kula, (pročitajte ovde) ostavlja bez daha i upotpunjuje svaki trenutak u ovome gradu.

Korisne informacije:

 

  • Ukoliko planirate da posetite Istanbul, obavezno pogledajte ovaj vlog u kome pružamo korisne informacije o Istanbulu i fakultativnim izletima na koje smo otišli individualno.
  • Krstarenje Bosforom je još jedan fakultativni izlet na koji smo otišli u sopstvenoj režiji/organizaciji. Najpre smo tramvajom T-1 došli do stanice Kabataši. Na ovom mestu ima mnogo preprodavaca aranžmana za krstarenje po ne tako pristupačnim cenama. Mi smo krstarenje od 1h:30 minuta platili 20 lira. Karte za krstarenje su mnogo jeftinije nakon što prođete pešaka ispod Galata mosta. Na ovom mestu možete pronaći povoljne aranžmane za krstarenje sa početnom cenom od 20 ili 30 lira.
  • Od stanice Sultanahmet tgra do Dolmabahče palate možete doći tramvajom T-1. Dolmabahče palata je poslednja tramvaj stanica i nikako se ne možete izgubuti u toj maršruti. Nakon što izađete iz tramvaja, potrebno je nekoliko minuta pešačenja da biste došli do palate.
  • Cena ulaznice u Dolmabahče palatu je 90 lira, s tim što možete kupiti i posebne karte za posetu pojedinim prostorijama. Ukoliko želite da posetite samo harem, cena ulaznice je 10 lira.
  • Zabranjeno je unošenje tripoda/tronošca u Dolmabahče palatu.
  • Bilo koju prostoriju da želite da posetite u kompleksu palate, na svakom ulazu dobićete kese kojima prekrivate obuću.
  • U palati je zabranjeno fotografisanje i snimanje.
  • Snimili smo vlog sa utiscima i korisnim informacijama o Istanbulu.

Krstarenje Bosforom –magija Istanbula iz drugačijeg ugla

Magija, zvana Bosfor, u svim godišnjim dobima očarava neverovatnom sponom plavog prostranstva,  luksuznih vila i palata. U društvu galebova i tradicionalnog turskog čaja počinje čarobna avantura šetnje po plavom prostranstvu čuvenog Bosfora. Svaki trenutak krstarenja je susret sa uzdignutim minaretima velelepnih džamija, savremenih građevina i neprikosnovenim bosforskim mostovima.

Ušuškana u srcu Bosfora, Devojačka kula, dočarava moreuz jednostavnošću i još zanimljivijom legendom. Prema najpoznatijoj legendi, jednoj od sultanovih kćerki je predskazano  da će umreti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan. Kako bi izbegao kletvu i spasio voljenu kćer, sultan je na udaljenom ostrvu izgradio kulu u kojoj je ona živela do 18. rođendana. Uprkos želji da spasi kćerku, sultanija je umrla na dan svog 18. rođendana na očevim rukama od zmijskog ujeda. Od tragičnog trenutka njene smrti, kula je dobila današnje ime i prisvojila simbol lepote i divljenja.

Dolmabahče palata – ideal sultanove moći i prestiža

Dolmabahče palata na Bosforu je ideal elegancije, uzvišenosti i besprekornog sjaja građevine sa 45 000  m2.

Sagrađena je u drugoj polovini 19. veka na inicijativu sultana Abdulmedžida I po uzoru na Luvr i Bakingemsku palatu. Kada je sultan Abdulmedžid I došao na vlast želeo je da se izgradi savremena i luksuzna palata, koja bi postala novi ideal sultanove moći i prestiža. Tako je 40-tih 19. veka godina sagrađena Dolmabahče palata kao luksuzna rezidencija turskih sultana sa tradicijom do 1923. godine. Ta 1923. godina je godina dolaska na vlasti Mustafe Kemala Ataturka, prvog predsednika moderne Turske Republike.

Dolmabahče palata postala je Ataturkova rezidencija iz koje je vodio uspešnu spoljnu i unutrašnju politiku. U ovoj palati Ataturk je preminuo 10.novembra 1938. godine u 09:05, pri čemu je u znak poštovanja prema predsedniku, časovnik u ovoj sobi zaustavljen i prikazuje vreme njegove smrti.

Koliko nam se dopala Dolmabahče palata?

Dolmabahče palata nas je oduševila raskošnim prostorijama, lepo uređenim dvorištem i kitnjastim kapijama na Bosforu.

Krstarenje Bosforom i upoznavanje Istanbula iz drugačijeg ugla je fakultativni izlet koji preporučujemo apsolutno svakome, ali u sopstvenoj organizaciji.

U sopstvenoj organizaciji, krstarenje Boforom platićete mnogo jeftinije nego u organizaciji turističke agencije. Sami određujete vreme polaska i ovo je ogromna prednost jer možete sami rasporediti svoje vreme i nakon toga posetiti ono što Vas interesuje.

Nama se krstarenje Bosforom zajedno sa posetom Dolmabahče palati mnogo dopalo i malo je reći da smo oduševljeni Istanbulom i njegovim pejzažima.

Veoma bismo voleli da Istanbul posetimo i u letnjem periodu. Nadamo se da će nam se i ova želja uskoro ispuniti i upotpuniti naš utisak o gradu.

POGLEDAJTE NAŠ TREĆI VLOG IZ ISTANBULA

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!