Galata kula & Bazilika cisterna – naš drugi dan u Istanbulu

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Nije tajna da je Istanbul grad zapanjujuće arhitekture, živopisne istorije i mističnih priča koje očaravaju. Galata kula, ideal starog Carigrada, vekovima je osmatračnica veličanstvenih džamija, autentičnih restorana i sinagoga. U ovoj četvrti vreme se stopilo sa čarima ondašnjeg vremena i stvara iluziju da se nalazite mimo vremena. U tome i jeste čar grada u zagrljaju Bosfora i raskošnih palata i veličanstvenih džamija. Dobrodošli u drugačiji Istanbul, gde se u savršenoj harmoniji svakodnevno prepliću orijentalnost i Evropa.

Korisne informacije:

 

  • Odseli smo u hotelu Dalan koji se nalazi u blizini istorijskog starog dela Istanbula.
  • Do Galata kule možete doći tramvajem T-1 i izaći na prvu stanicu odmah nakon Galata mosta.
  • Cisterna Bazilika se nalazi prekoputa Aja Sofije. Cena ulaznice je tada bila 20 lira, tj. 3,3 e.
  • Nije dozvoljeno unošenje tripoda/tronošca u Bazilici.
  • Snimili smo vlog u kome smo pružili sve korisne informacije o kuli i Cisterna Bazilici.
  • Film ,,Inferno,, prema adaptaciji istoimene knjige Dena Brauna sniman je u Bazilici.

Galata kula – čuvar autentičnosti grada

 

Galata kula je sagrađena u 6. veku za vreme vizantijskog cara Justinijana I kao Veliki Bastion. Srušena je tokom IV krstaškog rata u 13. veku  kada je ujedno došlo i do prvog pada Carigrada.

Nakon obnove Vizantijskog carstva u 13. veku, carstvom je vladala moćna dinastija Paleolog. Prvi car obnovljene Vizantije, Mihajlo VIII je u znak zahvalnosti za oslobođenje Galatu predao Đenovljanima. Tako je Galata postala đenovljanska trgovačka kolonija sa mnoštvo zanatlijskih radnji i prodavnica.

Sa padom Carigrada 1453. godine, Galata kao i njena kula, postale su deo svakodnevnog života Osmanlija. Ubrzo je ova četvrt pretvorena u kosmopolitsko naselje u kome su otvoreni ambasade i konzulati.

Ovaj deo Istanbula odiše autentičnošću, osmanlijskom tradicijom, kulturom i izvrsnom hranom. Ovo je očaravajuće mesto živopisnih građevina, fantastičnih priča i najlepšeg pogleda na orijentalni grad.

 

Cisterna Bazilika – mesto tajni i mističnosti

 

Cisterna Bazilika ili Potoljena palata podignuta je u 6. veku za vreme vladavine cara Justinijana I. Ova mistična, a očaravajuća podzemna građevina, snabdevala je svežom pijaćom vodom centar Vizantije.

Ime je dobila po velikoj bazilici koja se nalazi tačno iznad nje. Predstavlja značajnu turističku atrakciju zbog mermernih stubova u različitim arhitektonskim stilovima. Visina ovih stubova je oko 8m i klesani su u jonskom i korintskom stilu.

Upečatljivost Bazilike je upotpunjena osvetljenjem u crvenoj boji kojom se ističe njena veličanstvenost i mističnost. U ovoj veličanstvenoj prostoriji, možete se na trenutak vratiti u raskošno vreme sultana i sultanija. Na samom ulazu u Bazilici možete se slikati u njihovim tradicionalnim nošnjama i stvoriti uspomenu za ceo život.

Istiklal ulica – srce grada

 

Istiklal ulica, najpopularnija ulica u Istanbulu, preplavljena je lutajućim muzičarima, umetnicima, turistima i lokalcima. Ulica je dugačka 3km. Njom se neprestano prožime harmonija neobičnih i zapanjujućih arhitektonskih stilova. U prošlosti, Istiklal ulica je bila naseljena intelektualcima koji su ovde gradili vile i palate. U njoj su živeli bogati stranci, umetnici, pisci i političari.

Luskuzni hoteli, ambasade, konzulati i veliki stambeni blokovi su pokazatelji otmenosti grada. Danas je Istiklal ulica puna ugodnih kafića, modernih restorana i butika prestižnih svetskih marki.

Ušuškana nedaleko od Taksim trga, ulica je srce grada koji nikada ne spava. Istiklal ulica je čuvar tradicije i živopisne istorije grada dinamične elegancije i tradicionalne unikatnosti.

Da li su nam se dopali Galata kula i Cisterna Bazilika?

 

Galata kula nas je, bez sumnje, oduševila! Taj deo Istanbula je u nama probudio divne emocije i ubedio nas u čaroliju orijenta u gradu. Samo jednom posetom dokazala nam je da je ona, uprkos modernim građevinama, čuvar autentičnosti i simbol grada. Ponosna je na svoje viševekovno prisustvo, a kako i ne bi bila?

Cisterna Bazilika nam se nije previše dopala, ali svakako je lepo uvek videti nešto novo i neobično. Drago nam je što smo prošetali njenim hodnicima i fotografisali se kao sultan i sultanija.

Galata kula i taj deo grada su toliko očaravajući da ih obavezno morate posetiti. Toplo preporučujemo i da se popnete na vrh kule, kao i da popijete kafu ili čaj u nekom od kafića.

Istiklal ulica nam se, takođe, veoma dopala. Posebno nam je bio simpatičan crveni tramvaj koji je jedan od simbola ulice. 

POGLEDAJTE NAŠ DRUGI VLOG IZ ISTANBULA

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!