Manastir Gradac – srpski dragulj u Dolini jorgovana

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Na obroncima Golije, u dolini reke Brvenice, uzdiže se, čvrst i veličanstven u svojoj starosti, manastir Gradac, jedan od najznačajnijih srpskih manastira. Kao jedan od bisera srpske srednjovekovne arhitekture, Gradac je postao molitveni dom mnogim monasima i nadahnjujuće pribežište Jelene Anžujske. Više od osam vekova svojom veličanstvenošću impresionira sve koji su imali prilike uživo da ga posete. U čemu je njegova tajna?

Korisne informacije:

 

  • Za više informacija o manastiru možete pročitati na njihovom zvaničnom sajtu https://manastirgradac.rs/.
  • Manastir Gradac Raška je izgrađen u gotičkom stilu i po tome se razlikuje od drugih srednjovekovnih manastira.
  • Manastir je građen u periodu od 1277. do 1282. godine, u vreme vladavine kralja Dragutina.
  • Od Raške je udaljen oko 21km, dok je od Brvenika i Ibarskog puta udaljen oko 12km.
  • U manastiru se od 2006. godine organizuje manifestacija ,,Dani Kraljice Jelene” pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Raška.
  • Iako je sagrađen kao muški manastir, danas je ovo manastir u kome žive monahinje.
  • Na našem blogu možete pročitati i tekst o manastiru Studenica – čuvara srpske istorije i tradicije.

Ko je bila Jelena Anžujska?

 

Jelena Anžujska je u istoriji ostala upamćena po otvaranju prve ženske škole, u kojoj je mlade devojke učila pismenosti i ručnom radu. U svom dvoru u Deževu imala je biblioteku u kojoj su se čuvala cenjena antička i srednjovekovna dela.

Veoma obrazovana i privržena porodici, Jelena je svojim mudrim savetima pomagala Urošu u političkim pitanjima i diplomatskim odnosima. Iako je bila rimokatoličke veroispovesti, sinove je vaspitavala u duhu pravoslavlja i gradila pravoslavne manastire.

Svojom privrženošću srpskom narodu, Jelena  je postala prva žena u srpskoj istoriji koja je uspela da dostigne divljenje svojih savremenika. Ona je prva žena u srednjovekovnoj književnosti kojoj je posvećeno žitije, koje je napisao arhiepiskop Danilo II.

Njena najlepša zadužbina je manastir Gradac, okružen zelenim brdima i izvorskim lekovitim vodama. Izgradnjom manastira želela je da naglasi svoju privrženost pravoslavnoj veri i poštovanje svetorodnoj dinastiji. Sa druge strane, kralj Uroš I želeo je da istakne svoje svetorodno poreklo izgradnjom grobne crkve po ugledu na Nemanjinu grobnu crkvu u Studenici.

Zato se i kralj Uroš I u istorijskim izvorima spominje kao ktitor manastira Gradac. Uroš je zajedno sa Jelenom započeo izgradnju manastira, ali je nakon svrgavanja sa vlasti 1276. i smrti 1277. Jelena nastavila sama sa izgradnjom. Manastir je posvećen Presvetoj Bogorodici, kojoj se Jelena molila da je sačuva od zla, ali i zbog želje da sebe uvrsti u red ktitorske delatnosti Nemanjića.

Po čemu je značajan manastir Gradac?

 

Manastir Gradac Raška razlikuje se od drugih manastira raške škole po tome što je građen u gotičkom stilu. Jelena pažnju usmerava na obeležja gotike: prelomljeni lukovi, rebrasti svodovi, dvojni prozori i mermerni ukrasi. Angažuje vrhunske majstore iz Kotora, Dubrovnika i Italije koji bi projektovali manastir baš po njenoj želji.

Prefinjenost gotike manastira ogleda se i u trolisnoj rozeti – arhitektonski element dekoracije u obliku ružinog cveta. Uticaj gotike u XIV veku je primetan tokom izgradnje pravoslavnog manastira u njegovoj unutrašnjosti i spoljašnjosti sa prepoznatljivim gotičkim detaljima. Jedinstvena spona raškog stila i gotike su osobenosti gradačke arhitekture po kojoj vekovima privlači kako istoričare tako i arheologe.

Zašto treba da posetite manastir Gradac?

 

Manastir Gradac Raška vekovima zauzima značajno mesto u duhovnom i kulturno-istorijskom smislu. Ovo je mesto srpske kulture, srpske tradicije i srpske baštine u kojoj počiva žena koja je u srpskoj istoriji ostavila neizbrisivi trag. Kompleks manastira pleni svojom tišinom i mirom, koju remeti tek poneki cvrkut ptica i žubor Gradačke reke.

Gradačka reka je ušuškana u zelenilu krošnji i tek ponekog opojnog cveća. Ovo je mesto gde se duša odmara u i dozvoljava da vas mislima odvede u neki potpuno drugačiji svet. Prepustite se opojnom mirisu prirode uz domaće sokove Gradačkog manastira i uživajte u netaknutoj prirodi.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!