Resavske čarolije – Manastir Manasija, Resavska pećina i Veliki Buk

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Manastir Manasija i Resavska pećina su krasno istorijsko delo i umetničko delo prirode na istoku Srbije. Istočna Srbija je bogata prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima i preukusnim tradicionalnim specijalitetima. Jedinstvena po vinogradima i voćnjacima, gorda po nesvakidašnjim stilovima arhitekture i topla u najhladnijim zimskim danima, istočna Srbija je remek-delo prirodne umetnosti. Prošarana šumama, ušuškana u podnožju strmih planina i uokvirena jezerima i plodnim dolinama reka, ovaj kraj je bajkovit u svim godišnjim dobima.

Korisne informacije:

  • Manastir Manasija se nalazi u Pomoravskom okrugu, na oko 30 km od auto-puta Beograd-Niš, blizu Despotovca.
  • Cena ulaznice za tvrđavu u manastir Manasija je 600 dinara.
  • Resavska pećina se nalazi kod sela Jelovac, na oko 20km od Despotovca.
  • Cena ulaznice u Resavsku pećinu je 300 dinara, ali plaćate i parking 100 dinara.
  • Resavska pećina je zvanično otvorena za posetioce 1972. godine.
  • Na putu prema Resavskoj pećini primetićete znak za “Park Minijatura” u kome su izložene makete srpskih manastira i crkava.

Po čemu su značajni manastir Manasija i Resavska pećina?

Manastir Manasija i Resavska pećina smešteni su u živopisnoj klisuri reke Resave.

Manastir Manasiju je podigao despot Stefan Lazarević između 1407. i 1418. godine u plodnoj dolini Resave. Izgrađen u Moravskom stilu, manastir je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture. Pored Manasije, najznačajniji arhitektonski spomenici Moravskog stila su Ravanica, Ljubostinja i Kalenić.

Odmah posle osnivanja, manastir Manasija je okupio brojne pismene i obrazovane ljude, te je postao značajni kulturni centar Srpske despotovine. Najpoznatiji pisac koji je radio u Manasiji je Konstantin Filozof, pisac biografije despota Stefana. Ovaj manastir je turistički vrlo aktuelan, posebno 25-27. avgusta kada se u jedinstvenom ambijentu održava Međunarodni viteški turnir ,,Despot Stefan Lazarević”. U srcu visokih kula smeštena je crkva Svete Trojice u kojoj se nalaze mošti ktitora prekrivene mermernom pločom. Tvrđava sa 11 kula je fascinatna srednjovekovna građevina sa koje se pruža prelep pogled na kulturno-istorijski kompleks.

Resavska pećina:

Resavska pećina je najpopularnija i najlepša pećina u Srbiji. Ukupna dužina svih istraženih tunela iznosi 4, 5km, dok je staza za turiste dužine 800m. Temperatura je uvek ista i iznosi 7 °C. Od životinjskog sveta u pećini žive samo slepi miševi, a od biljnih lišajevi i mahovine.

Za turiste su uređena 2 nivoa u okviru kojih se nalaze nekoliko upečatljivih dvorana. Prva dvorana odmah na ulazu je Dvorana sraslih stubova, koja je samo uvod u pećinski lavirint. Nekoliko metara od nje je Dvorana košnica sa stalagmitima koji podsećaju na košnicu od pruća i blata. Treća dvorana je Predvorje istorije gde su speleolozi pronašli ostatke pračoveka, tj. delove oruđa i oružja koje je korišćeno. Poslednja dvorana na gornjem nivou je Kristalna dvorana u kojoj se nalaze Pećinski zatvor ili kavez, Obešeno jagnje, Stopalo slona i Poljubac kroz hiljadu godina – interesantan po tome što je jednom stalagmitu i stalaktiku potrebno 30 000 godina da bi se spojili i srasli u jedan pećinski stub.

Od dvorana na donjem nivou nama su najzanimljivije bile Koncertna dvorana u kojoj su izloženi stub koji veoma podseća na Krivi toranj u Pizi i skulptura Afrodite, grčke boginje lepote i plodnosti. Deo pećine koji se naziva Menza nije posebna dvorana, ali je značajna po tome što su se tu speleolozi okupljali i pravil planove za dalja istraživanja.

Manastir Manasija i Resavska pećina i njihova okolina

Nema sumnje da manastir Manasija i Resavska pećina svojom lepotom turiste ostavljaju bez daha. Ukoliko posećujete ovaj deo Srbije, naš savet je da obavezno deo dana provedete i na Lisinama. 

Zašto treba da posetite Lisine? 

Vodopad Veliki Buk ili Lisine je visok 25m, a ime je dobio po tome što je pravio veliku buku. Ovaj vodopad na padinama Beljanice je savršena oaza mira u jutarnjim, dnevnim ili večernjim satima. Netaknuta priroda ukrašena drvenim mostovima je idealna za najlepše fotografije ili jednostavno uživanje u prirodnim čarolijama.

U blizini se nalazi restoran “Vodopad’’ sa prefinjenim enterijerom u kome se služe sveže spremljena riba i drugi specijaliteti.

Jednostavan razlog je zašto treba da posetite Lisine, ali Resavsku pećinu i manastir Manasiju. Kod Lisina je posebno ta savršena kombinacija prirode vodopada ušuškanog iza drvenog mosta. Iako je pomalo bučan, njegovi žubori prianjaju uz sva vaša čula i jednostavno vam prijaju. Nema filozofije. 

Zašto treba da se posete manastir Manasija i Resavska pećina?

Manastir Manasija i Resavska pećina, kao i njihova okolina, su remek-delo prirode i čovekove kreativnosti. Ako želite da provedete lep dan sa porodicom ili prijateljima, naša preporuka je da posetite ovaj deo Istočne Srbije i uživate u njenim prirodnim i kulturno-istorijskim bogatstvima. Priroda je jedinstvena, a istorijske priče i legende još značajnije i upotpunjuju vaš boravak u ovom kraju.

U podnožju Beljanice krije se prirodni dragulj na zemlji, Krupajsko vrelo sa pejzažima iz bajke. Ovo je još jedan od razloga da se već sutra prepustite resavskim čarolijama i zaboravite na svakodnevne probleme.

 

NAŠ VLOG IZ MANASTIRA MANASIJE I RESAVSKE PEĆINE

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!