Manastir Studenica i Isposnica svetog Save – čuvari srpske tradicije i kulture

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Među brdima šumovite i ponosite Golije, manastir Studenica i Isposnica svetog Save, vekovima neguju i čuvaju srpsku kulturu, tradiciju i baštinu. Tamo iza Ibra, tamo gde je srce srpske države, tamo gde istorija počinje, tamo gde i tišina govori, tamo gde su najvrednije srpske dragocenosti – manastir Studenica! Dobro došli u živopisan duhovni svet prošlosti i sadašnjosti jednog od najlepših manastirskih kompleksa i večnog konačišta svetog Simeona. Dobro došli u pravoslavno srce Srbije, dobro došli u stub srpske duhovnosti i vrhunskog ostvarenja srpske arhitekture! Dobro došli u Studenicu!

Korisne informacije:

  • Manastir Studenicu i Isposnicu svetog Save posetili smo po pozivu portala Studenica info. Pozvali su nas da budemo njihovi gosti sa prenoćištem u skromnom, ali prelepom konaku, sa idejom da turistički predstavimo ovu svetinju.
  • Ukoliko želite da prenoćite u konaku, pre toga morate da dobijete blagoslov igumana manastira. Prenoćište se naplaćuje, ali nismo sigurno tačno koliko.
  • Zaposleni u manastiru su preljubazni, a o monasima imamo samo iskrene reči hvale.
  • U manastir smo stigli u poslepodnevnim časovima, nakon posete manastiru Gradac.
  • Postoji Donja i Gornja isposnica svetog Save. Do Donje isposnice potrebno je oko pola sata hoda, dok je do Gornje isposnice potrebno oko sat vremena. Sve zavisi od brzine hoda i od toga koliko ste u kondiciji. Obavezno ponesite sa sobom dovoljno vode, jer je put do Gornje isposnice naporan.
  • Pročitajte još postova iz naše kategorije o Srbiji.

 

Manastir Studenica – oličenje srpske duhovne lepote

 

Manastir Studenica, zaštićen veličanstvenim zidinama, oduvek je izazivao divljenje i blagonaklonost onih koji su imali prilike da ga vide uživo. Od trenutka izgradnje, manastir je svojom prefinjenom arhitekturom vizantijsko – raške škole, postao biser srpske kulture, umetnosti i arhitekture. Velelepni manastirski kompleks, posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, zadužbina je velikog župana Stefana Nemanje.

Kada je krajem 12. veka preminuo veliki župan, Studenica je i dalje plenila svojom duhovnom lepotom i prefinjenim stilom. Tada je brigu o jednoj od najlepših srpskih svetinja, preuzeo Stefan Prvovenčani, prvi kralj svetorodne dinastije. Lepotom koja odiše skromnošću i autentičnošću, Studenica je uživala pažnju i drugih članova svetorodne dinastije. Tako je kralj Radoslav 1245. godinen dodao crkvi pripratu, a kralj Milutin je sagradio malu crkvu posvećenu svetim Joakimu i Ani (Kraljeva crkva).

Kraljeva crkva, dragulj Studenice, svojim skladnim oblicima arhitekture, zasenjuje svu božanstvenost i monumentalnost srpskih manastira. Njena dragocenost je u izuzetno značajnim freskama vizantijskog stila sa brižljivo umetničkom obradom i belim gracioznim mermerom. U sklopu manastirskog kompleksa je manastirska trpezarija, monumentalna građevina nastala u doba Nemanje i svetog Save. Trpezarija je sagrađena od kamena, a enterijer skromne i duhovno značajne prostorije, podseća na svetogorske trpezarije.

 

Sokolarstvo u manastiru Studenica:

Poseban pečat lepoti, duhovnosti i prosvećenosti manastira Studenica, daje sokolarstvo – srednjovekovna umetnost lovljenja. Jedan od vodećih centara sokolarstva u srednjovekovnoj Srbiji bio je upravo manastir Studenica, a Nemanjići jedni od najboljih sokolara svoga doba. Sokolovi su bili izuzetne novčane vrednosti, da je Studenica zahvaljujući njima, uspela da sačuva svoju postojanost od rušenja pri najezdi Turaka. Ovu interesantnu priču o sokolarstvu u Srbiji i manastiru ispričao nam je naš prijatelj Perica.

U srednjem veku, samo je najviši stalež mogao, i imao pravo da poseduje ovakve ptice jer su sokolovi bili toliko skupi, da su se njima otkupljivali i sami kraljevi kada su bivali zarobljeni u ratovima. Ovim prelepim pticama sklapala su se primirja, ugovarani su politički brakovi i vođene su razne diplomatske misije.

 

Manastir Studenica i Isposnica svetog Save – stopama prvog srpskog arhiepiskopa

 

Manastir Studenica i Isposnica svetog Save svojom postojanošću dočaravaju lepotu gorde Ibarske klisure. U svojoj blizini Studenica ponosno i uzvišeno čuva i neguje biser iskonske duhovne čistote i lepote. Gornja Isposnica svetog Save je mesto najtežih asketskih podviga studeničkih monaha ka njihovom putu konačnog sjedinjenja sa Bogom. 

Sveti Sava nakon povratka sa Hilandara, podiže isposnicu u nepristupačnom planinskom useku na nekoliko km udaljenosti od manastira. Pored toga što je isposnica bila mesto tihovanja i asketskih podviga, ona je u Savino vreme predstavljala centar srpske književnosti.

Na ovom mestu nastala su kapitalna dela srednjovekovne književnosti: Studenički tipik kojim Sava reguliše monaški život u Studenici i osniva prvu bolnicu kod Srba. Drugo kapitalno Savino delo je Žitije svetog Simeona, kojim nastaje prva srpska biografija i prvo originalno delo srpske književnosti.

Manastir Studenica i Isposnica svetog Save – zašto ih posetiti?

 

Manastir Studenica i Isposnica svetog Save su jedne od najvećih srpskih svetinja i zaslužuju svu pažnju srpskog naroda. Ono što ih izdvaja od drugih srpskih srednjovekovnih svetinja je ta posebna duhovnost Nemanjića i njihova porodična grobnica. U Studenici mošti svetog Simeona pokazale su se kao čudotvorne, izlivajući miro na godišnjicu smrti i isceljujući bolesnike. Ovo dodatno dočarava duhovnu prosvećenost i svetost manastira u kome počivaju mošti i monahinje Anastasije i Stefana Nemanjića.

Bila nam je velika čast i privilegija što smo kao gosti portala Studenica info posetili srpsku srednjovekovnu svetinju. Iako je put do Gornje isposnice bio naporan, ovo duhovno područje nas je iznova i iznova impresioniralo i očaravalo.

Definitivno, manastir Studenica i Isposnica svetog Save zaslužuju vašu pažnju, koju će opravdati već prvim pogledom. A do tada, videom koji je pred vama, upotpunite doživljaj radosti i mira, nakon teksta punog emocije i doživljaja.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!