Zevsova pećina i Mili park – mesto legende i netaknute prirode

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Okolinu Kušadasija krase antički gradovi sa velelepnim dvorovima, prelepi pejzaži mora sa najlepšim letnjim bojama i očaravajuća priroda.  Istraživanje i lutanje po Turskoj iznova i iznova je potpuno drugačije od svih ostalih mesta koje ste do tog trenutka upoznali. Zašto? Ako ste možda pomislili da ste uspeli da posetite sve turističke atrakcije u okolini Kušadasija, ovaj grad krije mnogo toga i uvek vas  može prijatno iznenaditi. Još jedno skriveno i bajkovito mesto u okolini Kušadasija sa nestvarnim predelima i još interesantnijim pričama nestprljivo vas očekuje. Zevsova pećina i Mili park su ušuškana i netaknuta mesta nedaleko od Kušadasija i predstavljaju jedno od omiljenih oaza mira i prirode lokalaca i turista.

Korisne informacije:

  • Osim Pamukkala i Efesa, turističke agencije organizuju izlete do Zevsove pećine i Mili parka po ceni od 10e po osobi.
  • Do Zevsove pećine i Mili parka možete otići i individualno dolmušom koji kreće od kružnog toga u Srpskoj ulici. Cena karte u jednom smeru za jednu osobu do Mili parka je bila 9,5 lira, a cena karte od Kušadasija do Zevsove pećine 8,5 lira.
  • Na svakih pola sata dolmuši iz Kušadasija polaze za Mili park i Zevsovu pećinu.
  • Mi smo isplanirali da posetimo Zevsovu pećinu i Mili park u 2 dana, ali vi možete spojiti oba izleta u jednom danu. Dolmušom možete krenuti od Srpske ulice i uzeti kartu do Zevsove pećine, a potom kod Zevsove pećine uhvatiti dolmuš koji vozi do Mili parka.
  • Mili park je samo nekoliko metara udaljen od Zevsove pećine, i uzeći u obzir njihovu udaljenost cena karte nije skupa.
  • Poslednji dolmuš koji vozi nazad za Kušadasi iz Mili parka je u 18h.
  • U Mili parku nema restorana, kafića i prodavnica. OBAVEZNO PONESITE SA SOBOM GRICKALICE, HRANU I PIĆE.
  • Prema rečima lokalaca, treća plaža je najlepša plaža u nacionalnom parku.
  • Naš savet: Izbegavati posetu Mili parku vikendom, jer veliki broj lokalaca tada dolazi u park na jednodnevni izlet.

Zevsova pećina – harmonija legende i prirode

Iako je samo nekoliko km udaljena od Kušadasija, Zevsova pećina je netaknuto blago ovog primorskog grada. Čuvena Zevsova pećina je potpuno skrivena od prometnog puta za Mili park. Njena misterioznost i ušuškanost je upravo ono što turistima pruža veću dozu uzbuđenosti dok joj se laganim korakom približavaju.

Koračanje kroz tunel bujnog zelenila, uz cvrkut ptica i pomalo napadnih cvrčaka, podjednako je uzbudljivo kao i kupanje u ledenoj i lekovitoj vodi. Put do Zevsove pećine je prekriven zelenilom, a drveni mostić dodatno ulepšava već bajkovitost ovog pomalo čudnog mesta. Sa mosta možete posmatrati sjajnu sliku zelenila i prozirno plave vode u kojoj se ocrtavaju senke sivkastih stena.

 

 

Ukoliko ste dovoljno hrabri možete se posebnim putem spustiti do same pećine i ući u vodu. Iako je voda hladna, kupanje u prozirnoj vodi predstavlja pravi hedonizam za sve avanturiste i ljubitelje hladne vode. Osim mistične i čarobne prirode, Zevsova pećina je turistima privlačna i zbog veoma zanimljive legende o vrhovnom bogu grčke mitologije.

 

Zašto je ova legenda zanimljiva?

 

Prema toj legendi, Zevs se u pećini kupao i uživao sa prelepim devojkama skrivajući se od svoje ljubomorne žene Here. Iako je ovo samo legenda, priča o Zevsu i Heri je turistima vrlo primamljiva i dodatno ulepšava svaki kutak nestvarnog mesta prirode i mita.

 

Lično nama, ova legenda o Zevsovom skrivanju od Here je bila vrlo zanimljiva. Legende su deo putovanja i to je ono što nam se na putovanjima najviše i dopada.

Mili park – prirodna oaza ljudi i dom divljih svinja

Drugi prirodni biser Kušadasija je Dilek Nacionalni park i od Zevsove pećine udaljen je svega nekoliko metara. Nacionalni park raspolaže sa tri šljunkovite plaže i nestvarno prelepom kristalnom bojom Egejskog mora. Plaže su prilično udaljene jedna od druge i preporučuje se da do njih dođete dolmušom ili kolima.

Osim pomenutih šljunkovitih plaža, skriveni dragulji Mili parka kriju se u udaljenim i peščanim plažama sa prekrasnim odrazom boje mora. Turističke agencije organizuju krstarenje do ovih plaža po vrlo povoljnoj ceni. Mili park je savršeno mesto da se potpuno prepustite čaroliji prirode i zaboravite na sve brige i probleme. Svako šuštanje morske vode pod šarenolikim kamenom uz zvuk cvrčaka i ptica veoma prija ljudskim čulima.

Atmosfera prirode je toliko prijatna i opuštajuća da nećete ni osetiti koliko je vremena proletelo. Osim savršene kombinacije zelenila i plavetnila, Mili park je turistima privlačan i zbog divljih svinja. U gustoj borovoj šumi i velikoj hladovini, svoj dom pronašle su preslatke divlje svinje koje se svakodnevno druže sa ljudima. Ako želite možete ih nahraniti ili samo uživati posmatrajući ih kako nespretno i preslatko trčkaraju u potrazi za hladovinom.

Zašto treba da posetite Zevsovu pećinu i Mili park?

Ako ste ljubitelji prirode, naša preporuka je da ceo jedan dan izdvojite samo za ove turističke atrakcije. Do pomenutih mesta možete otići individualno dolmušom ili kolima i to je definitivno i najbolja varijanta. Individualnim odlaskom imaćete na raspolaganju vremena koliko god poželite i moći ćete maksimalno da se relaksirate i prepustite prirodnoj čaroliji.

Nama se Mili park posebno dopao zbog divljih svinja, ali ni Zevsova pećina nas nije ostavila ravnodušnim. Ako letujete u Kušadasiju, Zevsova pećina i Mili park su prelepa mesta koja treba da budu svrstana na vašu bucket listu.

 

NAŠ VLOG IZ ZEVSOVE PEĆINE I MILI PARKA 

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!