Sevdah putovanje (III deo): Mostar – grad Alekse Šantića

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Šarmantan Mostar u cvetnoj dolini plahovite Neretve ostavlja bez daha svakoga ko jednom poseti ovaj grad. Da su besprekorni mostovi oduvek inspirisali umetnike da ih naslikaju pastelnim bojama ili talentovane književnike da zabeleže njihovu gracioznost uopšte nije tajna. Savršeni mostovi su temelj života.  Bez njihove uzvišenosti, bilo bi komplikovano shvatiti jednostavnost života. Naše oduševljenje mostovima strpljivo je čekalo savršeni trenutak da najlepše utiske prenesemo na papir. Taj savršeni trenutak je upravo sada dok čitate o Mostaru, bajkovitom gradu Alekse Šantića.

Korisne informacije:

  • Nakon Sarajeva (možete pročitati OVDE), naša maršruta odvela nas je do prekrasnog Mostara. Udaljenost između gradova je 130 km, a za pomenutu kilometražu neophodno je 2h putovanja.
  • Za putovanje u BiH neophodna vam je lična karta ili pasoš.

Mostar i njegove turističke atrakcije

Mostar je srednjovekovni grad u dolini smaragdnozelene Neretve sa šarenim i aromatičnim cvećem. Iz prividno zatvorenog sklopa strmih i zelenih planina, bistra i plahovita Neretva probija se užurbanim tokom. Esencija šarenog cveća savršeno se uklapa sa cvrkutom ptica i sunčevim zracima koji obasjavaju skrivene oaze grada. Ta oaza netaknute prirode i divnog raspoloženja, savršeno je mesto za početak ljubavne priče ili putopisa.

  • Priča o Mostaru ne može početi bez Starog mosta u Starom gradu iz perioda vladavine Osmanlija. Izgrađen po narudžbini Sulejmana, a po izuzetnom daru arhitekte Hajrudina, most je šarmantna senzacija za turiste i simbol grada. Sa mosta se pruža fantastičan pogled na Neretvu i kamene srednjovekovne građevine. Jednom rečju, ovo je savršensto koje se ne sme propustiti u gradu kamenih srednjovekovnih građevina. Usplahireno smo posmatrali most pod sunčevim zracima čija se jednostavnost perfektno uklopila sa odsjajem prozirne Neretve.
  • Obilazak Starog mosta pamtićemo i po tradicionalnom takmičenju skokova u vodu sa visine od 27m. Adrenalin je zagarantovan dok posmatrate hrabre skakače koji skaču u bistru i ledenu Neretvu.

Šta vas još čeka u Mostaru:

 

  • Nedaleko od Starog mosta postoji još jedan brilijantan most, Kriva ćuprija, na reci Radobolji. Po rečima meštana, most je sagrađen nekoliko godina pre Starog mosta i bio je njegova probna verzija. Danas, most je oličenje orijentalnog duha koji možete snažno doživeti ulaskom u Stari grad. Njegova besprekorna jednostavnost je perfektno vekovima odolela napadima neprijateljima i održala svoju unikatnost. Možda je to bio i glavni cilj turskog arhitekte Ćejvana Ketoda, koji je most izgradio davne 1558. godine.
  • Oduševljenje mostovima pratilo nas je prema bazaru Kujundžiluk sa mnogobrojnim dućanima i ljubaznim domaćinima. Kujundžiluk je srce Mostara u kojem možete pronaći mnoge unikatne suvenire, autentične slike Starog grada i ručno rađeni nakit po pristupačnim cenama.

Mostar i ostale turističke atrakcije

  • U Starom gradu možete videti i Koski Mehmed-pašinu džamiju sagrađenu u 17. veku. Mi džamiju nismo posetili, jer smo se sa turističkim vodičem uputili prema spomeniku Aleksi Šantiću. Aleksa Šantić, srpski pesnik i akademik, rođen je u Mostaru. Njegova poezija inspirisana je prekrasnim gradom u kojem je proveo najveći deo života. Jedna od najlepših pesama srpke ljubavne poezije posvećena je mostarskoj lepotici Emini Sefić, koja je bila ćerka istaknutog imama. Očaran njenom pojavom, lepotica iz raja večno je ostala Šantićeva čežnja. Njena lepota i dalje je prisutna u gradu zabranjene ljubavi i u Mostaru postoji bronzana bista Emini Sefić. Priča o Emini ostaće večno upamćena, jer ju je ispevao kao sevdalinku Himzo Polovina.

  • Pažnju nam je privukla Katolička crkva, koju su Osmanlije izgradile 1866. godine. Tridesetak godina kasnije izgrađen je i franjevački samostan u kom se nalazi biblioteka sa 50 000 vrednih knjiga. U biblioteci se čuvaju stari spisi i ono što bibloteku čini posebnom jeste činjenica da je najveća u Hercegovini.

Da li nam se dopao Mostar?

Kameni grad sa besprekornim mostovima ostavio je snažan utisak na naš. Zašto? Iz jednostavnog razloga. Mostar je grad neprikosnovene lepote sa glamuroznim srednjovekovnim građevinama i plahovitom Neretvom. Ukoliko planirate nezaboravno putovanje, grad mostova je uvek pravi izbor.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!