Niška tvrđava – stazama antičkog grada

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Duh vremena iz prošlosti Niške tvrđave oivičen je visokim velelepnim zidinama koje kriju priču dugu 18 vekova. Sažeta u samo nekoliko km, Niška tvrđava je reprezentativno delo antičkog grada Naissusa u kome su dominirale luksuzne vile, raskošne terme, značajni vojni i stambeni objekti. Kada bi svaki kamen tvrđave mogao da govori, tvrđava bi svoju priču o brojnim ratovima i ljudima koji su ovde živeli, pričala bez prestanka. Koje su to mistične priče, koje tajne se kriju unutar tvrđave i zašto spada među najočuvanije na Balkanu, pročitajte u nastavku teksta.

Korisne informacije:

 • Niška tvrđava se prvi put u istorijskim izvorima pominje u 1. veku kada je u Naissisu postojao rimski logor.
 • Godine 1979. tvrđava u Nišu proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja.
 • U tvrđavi se od 2017. godine organizuje viteški festival „Zaštitnici tvrđave“.
 • Od 1995. godine u tvrđavi se organizuje internacionalni ,,Nišville Jazz Festival’’.
 • Ulaz je slobodan 24h, dok objekti unutar tvrđave imaju svoje radno vreme.
 • Ukoliko planirate da posetite Niš, za više informacija o drugim turističkim atrakcijama pročitajte na zvaničnom sajtu grada Niša http://visitnis.org/.

Niška tvrđava – šta videti?

 

Sama viševekovna postojanost tvrđave na desnoj obali Nišave, odaje nam utisak da je reč o jednom jako značajnom prostornom ansamblu. Ušuškana u podnožju Suve i Stare planine, na poznatom rimskom putu, Via Militaris, Niška tvrđava je još uvek nedovoljno istraženo područje.

Svojim veličanstvenim građevinama, nekadašnjim kaldrmama, barutanama i turskim kupatilom, impresionirala je svakoga ko je prošetao njenim stazama. A, da li će i vas? Sigurni smo da hoće. Mali broj ljudi je uspeo da odoli njenoj magiji, tajnama, mističnim pričama i herojskim bitkama.

U tvrđavi možete posetiti:

 • U prostoru starog turskog kupatila, danas je uređen prostor prvog Jazz muzeja u Srbiji. Muzejska postavka bogata je eksponatima koji na čaroban i jedinstven način oslikavaju ovu inovativnu kulturnu instituciju. Poseban prostor u muzeju namenjen je Solomonu Burkeu – poznatom američkom kralju džeza i niškom pevaču Šabanu Bajramoviću.
 • Bali-begova džamija je jedina sačuvana džamija u tvrđavi i predstavlja društveno-političko obeležje Osmanlija u gradu. Autentična građevina sagrađena je u prvoj polovini 16.veka za vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog. U 19. veku, pored džamije otvorena je biblioteka, prva u Nišu i njegovoj okolini.
 • Spomenik Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša podignut je 1902. godine. Jedinstven je po obliku – puščanom metku i predstavlja simbol hrabrosti i neustrašivosti prema neprijateljima.

Niška tvrđava – ostale turističke atrakcije

 

Istorija tvrđave u Nišu datira iz mnogo ranije prošlosti, iz perioda kada je sve bilo podređeno Rimljanima, njihovoj kulturi i tradiciji. Bogata kulturna baština antičkog Rima ostavila je traga i na prostorima antičkog Naissusa, poznatog i kao “Kapija” Istoka i Zapada. Brojni skriveni tuneli, ostaci nekadašnjih luksuznih vila, bazilika dekorisana mozaicima i freskama ugledali su svetlost dana zahvaljujući arheološkim istraživanjima.

Prostor tvrđave u Nišu još uvek je obavijen velom tajne i misterije i pravi je izazov za arheologe i istoričare. Ipak, neke sačuvane građevine drevnog grada dočaravaju sav duh antike i odražavaju monumentalnost i značaj kulture i istorije.

Antičke građevine u tvrđavi su:

 • Antičke terme iz 4. veka smeštene na samom ulazu u tvrđavu i vešto prikazuju sav luksuz i hedonizam starih Rimljana.
 • Palata sa oktagonom je raskošna građevina starog veka, koja je najverovatnija bila neka vrsta rezidencije. Još uvek nije u potpunosti istražena, ali do sada je otkriveno da je u postorijama postojalo podno grejanje, a u jednoj prostoji čak i zidno grejanje.
 • Lapidarijum je zbirka antičkih nadgrobnih spomenika u periodu od 1. do 4. veka. Ukupno ih je 41 i ova postavka spada u najstarije antičke spomenike na prostorima Srbije.
 • Antička ulica sa bazilikom je činila najraskošniji deo antičkog Niša i predstavljala središte političkog i društvenog života starih Rimljana.

Niška tvrđava – zašto je treba posetiti?

 

Ne postoji samo jedan razlog zašto treba posetiti Nišku tvrđavu. Naprotiv, razloga je mnogo. Kao najznačajniji simbol grada u dolini Nišave, tvrđava u Nišu na svoj jedinstven način privlači turiste svojim neobičnim šarmom. Bogata riznica istorije i drevne kulture sa savremenim načinom života su idealan balans jednog popodneva. U letnjim danima, tvrđava je kulturni centar brojnih manifestacija i događaja. Upravo to joj daje neku posebnu draž kako Nišlijama, tako i nama, turistima.

U blizini Niša je Đavolja varoš, koju možete posetiti i upoznati se sa zanimljivim legendama i pričama o ovom tajanstvenom mestu. 

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!