Niška tvrđava zanimljivosti, nakon kojih ćete poželeti odmah da je posetite!

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Niška tvrđava jedna je od najlepših tvrđava u Srbiji sa svojom istorijom dugom čak 18 vekova. Kao simbol grada Niša, tvrđava je svedok brojnih ratova i naroda koji su ovde živeli i ostavili za sobom tragove svoje kulture i istorije. Da li je legenda o tajnom prolazu Niške tvrđave samo legenda ili ima istine u njoj, saznajte u tekstu Niška tvrđava zanimljivosti.

Slede 10 zanimljivosti o Niškoj tvrđavi,  kojima ćete upotpuniti svoje znanje i edukovati se o ovoj značajnoj tvrđavi. Ako vam je u planu da posetite Nišku tvrđavu i grad Niš, pročitajte u našem tekstu o Niškoj tvrđavi šta sve u njoj možete videti.

Niška tvrđava zanimljivosti:

 

  • Niška tvrđava je u 15. veku bila podeljena na pet mahala (gradske četvrti) koje je naseljavalo muslimansko stanovništvo. Svaka mahala je ime dobila prema verskim objektima oko kojih su se okupljale. Postojao je deo u kome je živelo elitno stanovništvo i mesto gde su bile smeštene ustanove lokalne administracije.
  • Niška tvrđava je obavijena velom misterije i brojnim legendama. Jedna od značajnijih legendi je priča o tajnom tunelu za bekstvo u slučaju pada tvrđave. Prema legendi, prolaz je bio dugačak nekoliko km i bezbedan da stanovnici pobegnu u okolnim planinama i sakriju se od neprijatelja.
  • Tvrđava je imala četiri kapije: Stambol, Beogradsku, Vidinsku i Veliku ili Vodenu kapiju. Zanimljivo je da je Beogradska kapija nazvana tako zato što je usmerena prema Beogradu, a Stambol-kapija prema Istanbulu.
  • Zbog izuzetnog geografskog položaja i političkog značaja, krajem 2. i početkom 3. veka tvrđava je dobila status municipijuma, samoupravnog grada.

Ostale Niška tvrđava zanimljivosti:

 

  • Legenda o Svetom Prokopiju je poznata malom broju ljudi. Da li verujete da je upravo po ovom svetitelju grad Prokuplje dobio ime? Da, mošti Svetog Prokopija su se čuvale u tvrđavi, ali neposredno nakon osvajanja Turaka, mošti su pomerene. Pretpostavlja se da su sklonjene u Prokuplje.
  • Niška tvrđava je imala turski zatvor – hapsanu. Sagrađena je 60-tih godina 19. veka i njom je u tom periodu upravljao zloglasni zapovednik Beli Memed. Svoje žrtve je nemilosrdno mučio stravičnim spravama, od kojih je najpoznatija sprava dolap. Ovom spravom je telo istezano do priznanja ili čak do potpunog gubitka svesti.
  • U tvrđavi je tokom I svetskog rata organizovano streljanje učesnika Topličkog ustanka. Streljanje su organizovali Bugari, koji su odvodili ljude iz zatvora u rov tvrđave. Taj prolaz je poznat pod imenom ,,Kapija smrti”.

Zanimljivosti o Niškoj tvrđavi iz perioda Turaka:

 

  • U tvrđavi je postojala oružarnica u kojoj je skladišteno oružje. Sagrađena je u drugoj polovini 19. veka. Danas, to je zgrada u kojoj su smeštene galerija, konferencijska sala i prodavnica suvenira.
  • Barutane, u kojima su čuvani barut i municija, građene su u prvoj polovini 18. veka. Danas, ove barutane u Nišu su jedini objekti ove vrste sačuvane u Srbiji.
  • Tursko kupatilo (hamam) je potpuno očuvano i predstavlja autentičnu građevinu iz tog perioda. Do hamama voda je stizala iz Nišave i to pomoću drvenog vitla. Korišćene su i glinene cevi kojima je voda dovođena do rezervoara u hamamu.

 

Da li ste znali za ove zanimljivosti o Niškoj tvrđavi? Nadamo se da vam se dopao naš odabir i da ste saznali nešto novo i interesantno! Niška tvrđava, to svakako zaslužuje, jer je bogata istorijom i kulturom!

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!