Krf i ostrvo Vido – Mesto Srpske kuće i Plave grobnice

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Ostrvo Vido i Plava grobnica su sinonimi za smrt mnogih naših heroja i simbol njihovog junačkog podviga. Ostrvo Vido je mesto na kojem su nastale jedne od najveličanstvenijih, a istovremeno i najtužnijih pesama srpske književnosti. Ispisane krvavim perom na poslednjim listovima hartije srpskih boraca, pesme iziskuju od čitaoca ogromnu odanost i privrženost Srbiji. Ovo je mesto gde se snažne emocije prepliću svakog trenutka: tuga, ponos, poštovanje, čežnja, bol, nostalgičnost, usplahirenost i zahvalnost. Minijaturno, a jedinstveno ostrvo, tokom I svetskog rata je srpskim vojnicima postalo domovina, a kasnije i večna grobnica. Krf ili Kerkira, ostrvo maslina i agruma, jedno je od najlepših ostrva Grčke sa prozirnim morem, peščanim plažama, raskošnim arhitektonskim građevinama i bogatim istorijskim legendama i pričama.

Korisne informacije:

  • U prethodnom postu o Pargi (možete pročitati OVDE) pisali smo o izletima koje možete obići iz ovog grada.
  • Od Parge do ostrva Vido i Krfa putuje se 2-3h.
  • Cena izleta je 30e po osobi.
  • Na ostrvu Vido imate oko 1h slobodnog vremena, dok ostatak dana provodite u Krfu.

Zašto su nam ostrvo Vido i Plava grobnica toliko značajni?

Ostrvo Vido i Plava grobnica su nam važni jer su naš preci junački i dostojanstveno ostavili svoje živote zarad naše slobode. 

Ostrvo Vido – večna grobnica srpskih vojnika

Istorija Srba na Krfu datira od kraja 1915. godine, kada je srpska vojska u hladnim zimskim danima bila primorana na povlačenje preko albanskih planina prema savezničkoj Grčkoj. Tragična sudbina srpskog naroda počela je upravo tog trenutka, kada je svakim pređenim kilometrom, vojska gubila svoje ratne drugove zbog iscrpljenosti i hladnoće.

Malo ostrvo Vido bilo je organizovano kao bolnica u kojoj su brodovima prevoženi ranjeni i bolesni vojnici. Usled nepovoljnih uslova za život i lečenje, dnevno je umiralo oko 300 vojnika, a vremenom se broj umrlih povećao i dostigao enormnu cifru od preko 500 vojnika dnevno. Zbog intenzivnije stope smrti, nemoguće je bilo vojnike časno sahraniti na kamenoj obali mora, zbog čega su preživeli bili primorani da brodovima prevoze umrle i njihova tela potapaju u Jonsko more.

Stoga, ostrvo Vido je postalo večna grobnica srpskih vojnika, čija su imena ponosno ispisana u Mauzoleju na ostrvu.

 

 

  • Jednostavni Mauzolej-kosturnica je izgrađen po naređenju kralja Aleksandra Karađorđevića i u skorije vreme je upotpunjen zastavama Srbije i Grčke. Ove zastave se ponosne vijore ispred ulaza u istorijski kompleks i simbolišu prijateljstvo i savezništvo Srba i Grka u I svetskom ratu.

Krf-mesto grčke mitologije i savremene istorije

Krf ili Kerkira je raskošno ostrvo okruženo smaragdnim Jonskim morem i impresivnim arhitektonskim građevinama. Jedinstvenost ostrva primetna je u njenoj grčkoj mitologiji, odličnoj očuvanosti antičkih građevina i negovanosti savremenih monumentalnih zdanja.

Važnost prestonice ostrva je duboko utemeljena u kolektivnu svest Srba zbog teških vremena srpskog naroda u I svetskom ratu. Zbog privrženosti i odanosti prema svojoj istoriji i domovini, srpski narod redovno posećuje ovaj predeo Grčke.

Zašto su ostrvo Vido i Plava grobnica značajni i u Krfu?

  • U mreži krivudavih i uskih ulica, svojom gracioznošću izdvaja se jedna posebna građevina ekskluzivnog arhitektonskog stila. ”Srpska kuća” je velelepno zdanje u centru grada i najznačajnija turistička atrakcija za srpske turiste. Iznad ulaznih vrata istorijskog kompleksa ponosno se vijori srpska zastava u znak prijateljstva Srba i Grka i časti srpskih vojnika i heroja. U muzeju su izloženi razni eksponati: slike bitaka sa kratkim opisima na srpskom, engleskom i grčkom jeziku, slike Albanske golgote, slike značajnih oficira i činovnika, njihove beleške, vojna oprema od odela do oružja (bodeže, pištolje) i predmeti koje su srpski vojnici izradili od topovskih čaura.
  • Osim toga, izloženi su i istorijske činjenice o Krfskoj deklaraciji i zanimljivosti o odlikovanju Kraljevine Srbije. U muzeju smo proveli oko sat i po vremena, fotografisali eksponate, pročitali sve istorijske činjenice i entuzijastično izašli iz muzeja u potrazi za drugim znamenitostima.
  • Tada smo primetili suvenirnicu u kojoj je bilo mnogo turista koji su razgovarali na srpskom jeziku. Prišli smo i otkrili da je to srpska suvenirnica sa raznim magnetima, knjigama o I svetskom ratu, šajkačama i drugim ratnim suvenirima.
  • Lutajući ulicama grada, naišli smo na raskošne spomenike kulture, crkve i parkove. Najlepša crkva u gradu (u starom delu grada) je crkva Svetog Spiridona. Ovaj svetac poznat je po svojim isceliteljskim sposobnostima, zbog čega je dobio orden Zaštitnika ostrva. Njegove mošti čuvaju se u ovoj crkvi i meštani je sa velikom ljubavlju svakodnevo posećuju.

Šta još možete videti u Krfu?

Gradski park u blizini Srpske kuće je svakim trenom slučajne prolaznike ,,primorao” da na nekoliko minuta odahnu na drvenim klupama. Budući da smo u tom trenutku lutali za Arheološkim muzejom, i mi smo postali slučajni prolaznici i predahnuli na jednoj klupi. Nakon kratkog odmora, nastavili smo potragu i svakim korakom bili sve bliži željenoj znamenitosti. Ali zakasnili smo. Muzej je bio zatvoren.

Da li ostrvo Vido i Plava grobnica zaslužuju vašu pažnju?

Ostrvo Vido i Plava grobnica definitivno zaslužuju da budu deo vašeg životnog iskustva. 

Veoma nam je drago da nam se ostvarila želja da posetimo ostrvo Vido i Krf tokom letovanja u Pargi. Od posete ostrvu prošlo je prilično mnogo vremena, ali uprkos prolaznosti vremena, poseta ovoj srpskoj svetinji pamti se celog života. Još uvek nas telom proždiru žmarci, prepliću se razne emocije, a u glavi odzvanjavaju krici palih boraca i reči tužnih pesama, na pomen samo jednog imena. Grad Krf nas je veoma prijatno iznenadio, prvenstveno zbog ljubaznosti Grka, a zatim i zbog prelepe arhitekture. Ukoliko imate prilike da posetite ostrvo Vido i Krf, naša preporuka je da to obavezno učinite bez mnogo razmišljanja.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!