Parga – slikoviti grad na obali Jonskog mora

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Parga je autentični gradić hiljadu boja, opojnog cveća, tradicionalne kulture, ljubavi i romantične muzikalnosti. Iako po mnogo čemu podseća na italijansku divu na vodi, Parga je autentična u svojoj šarenolikoj slikovitosti. Smeštena na obali smaragdnog Jonskog mora, Parga je impresivno mesto spoja realnosti i mašte. 

Korisne informacije:

 • Parga je grad u oblasti Epir u Jonskom moru.
 • Gradska plaža Krioneri je vrlo popularna i na njoj je konstantna gužva tokom celog dana.
 • Cena izleta do Ali-pašine kule i etnografskog muzeja sa obilaskom vodenice je 8e sa vodičima na engleskom jeziku.
 • Parga je poznata po svojoj brdovitosti, tako da imajte ovo na umu, ako se odlučite za Pargu ovog leta.
 • Voda u Pargi nije za piće.
 • Cene izleta iz Parge su: Paxos i Antipaxos 20-25e, krstarenje je oko 40e, Krf i ostrvo Vido su 30e i reka Aheron 25e.
 • Ukoliko imate nekih pitanja za više informacija o hrani, izletima itd, možete potražiti našeg vodiča Bobana u agenciji na kraju gradske plaže (Krioneri) kada idete ka Piso Krioneri plaži.
 • Preko puta agencije nalazi se hotel tako da ćete se lako orijentisati. Naziva agencije ne možemo da se setimo, jer blog nam tada nije bio u planu da bismo negde zabeležili ili snimili.

Plaže:

Osim šarenolikih kuća i dugog šetališta, Parga turiste privlači i prelepim peščano-šljunkovitim plažama i kristalnim Jonskim morem.

 

 • U centru grada je šljunkovita Krioneri plaža sa predivnim pogledom na minijaturno ostrvo Panagija. Do ostrva možete doplivati, a jednim delom i prepešačiti zbog plitkog nivoa vode. Ukoliko niste iskusni plivač, do ostrva možete vrlo lako doći i brodom po povoljnoj ceni. Na ostrvu Panagija je Pravoslavna crkva u kojoj se održavaju venčanja i druge svečane ceremonije.
 • Ušuškana između stena, Piso Krioneri (Iza Krioneri) plaža, od glavne gradske plaže je udaljena samo nekoliko minuta hoda. Plaža je vrlo lepo uređena i u odnosu na Krioneri, ovaj deo Parge je fantastičan po dubini mora svega 2 do 3 m od ulaska u vodu.
 • Treća plaža u Pargi je peščana Valtos plaža sa atraktivnim sportovima na vodi kao što su: ronjenje, surfovanje, skijanje na vodi i vožnja pedaline. Od centra grada do peščane Valtos plaže možete doći pešaka uzbrdicom za 20-tak minuta.
 • Peščano-šljunkovita Lihnos plaža je od Parge udaljena oko 4km i do nje možete doći na 2 načina. Prvi način je brodićem od luke u centru grada do plaže sa cenom oko 5-7 evra, a drugi lično nama zanimljiviji način je avantura kroz maslinjake sa obilaskom male i oronule crkve. Put do Lihnos plaže obeležen je putokazima i nemoguće je izgubiti se. Obavezno obujte patike i ponesite kačket ili šešir da vas ne bi uhvatila sunčanica jer je enormno toplo kroz maslinjake i kamenje.
Parga
Parga

Parga i turističke atrakcije

Osim impresionirajuće vegetacije i smaragdnog Jonskog mora, Parga nas je prijatno iznenadila monumentalnim kulturno-istorijskim znamenitostima.

 

 • Venecijanski zamak sagrađen je pre neverovatnih 10 vekova i uspeo je za tako dug vremenski period da očuva svoju gracioznost. U utvrđenju se nalaze autentičan kafić i suvenirnica, tako da možete popiti svoje omiljeno piće, kupiti neki suvenir ili jednostavno samo prošetati. Zamak je neverovatno lep u večernjim satima sa upaljenim uličnim svetlima i tihom muzikom koja se probija kroz krošnje drveća. Sa tvrđave se pruža veličanstven pogled na šetalište sa šarenim kućama i tavernama, na plažu i tirkizno more sa zelenim ostrvom Panagia. Spoj mirisa mora, grčkih specijaliteta i fantastične panorame je sofisticiranost koju morate sebi priuštiti.
 • Druga značajna turistička senzacija u gradu je Ali-pašina tvrđava iz 19. veka, koja je od Parge udaljena oko 6-7 km. Do nje možete doći vozićem iz centra grada i uživati u fantastičnom prizoru na maslinjake, more i unikatne šarenolike kuće. Kada smo stigli na lokalitet, pešačili smo nekoliko minuta do kule jer je put do same tvrđave bio neprohodan za vozić. Ovaj izlet posebno nam se svideo zbog izuzetnog istorijskog značaja i famozne panorame na more.
 • Etnografski muzej sa vodenicom i obilaskom vodopada je još jedan simpatičan način da upotpunite svoj boravak u Pargi. Ovim izletom moći ćete da se upoznate sa načinom života Grka u prošlom veku i da na nekoliko minuta udahnete punim plućima svež vazduh.
Parga

Izleti:

Iako je prelepa u svojoj slikovitosti, Parga je turistima pripremila izlete kako bi upotpunila njihov boravak u gradu na obali Jonskog mora.

 • Ako letujete u Pargi, imaćete priliku da posetite Krf i ostrvo Vido i na taj način odate počast našem narodu u Prvom svetskom ratu.
 • Krstarenje do bajkovitih ostrva Paxos i Antipaxos se jednostavno ne sme propustiti. Magija ovih ostrva sa najlepšim pejzažima je raj na zemlji i njihova lepota je ispunjenje najlepšeg sna.
 • Ako ste ljubitelji istorije i avanture, možete posetiti reku Aheron i uživati u prelepoj prirodi i kristalno čistoj vodi. Reka je u grčkoj mitologiji poznata kao „reka boli“ u podzemnom svetu Hadu preko koje je Haron u svom čamcu prevozio duše umrlih.
 • Obilazak Lefkade, Kefalonije i Itake je spoj tirkiznog mora i fantastičnih prizora. Unikatna ostrva sa prelepim plažama i mediteranskim stilom su vrlo fotogenična i savršeno će se uklopiti u vaše fotografije sa ovog letovanja.

 

NAŽALOST, nismo imali mogućnost da uživamo u egzotičnim ostrvima Paxos i Antipaxos zbog loših vremenskih prilika. Naša preporuka je da vam ovaj izlet bude prevashodan jer verujemo da je prelepo po iskustvima drugih turista. O Krfu i ostrvu Vido možete pročitati OVDE. 

Da li nam se Parga dopala?

Parga je jednostavno savršena i u dnevnim i večernjim časovima. Ako se odlučite da letujete u Pargi, nećete pogrešiti ni jedne sekunde. Iako je malena, Parga je šarmantna i šarenolika sa najlepšim mirisima mora, cveća i ukusnim grčkim specijalitetima.

 

Osim što ima nekoliko plaža, Parga je dobar izbor za letovanje iz još nekoliko razloga:

 

 1. Izleti iz Parge su zaista super organizovani. Ovo je sjajna prilika da posetite Krf i ostrvo Vido. Nema sumnje da svako od nas treba da posetiti ostrvo Vido i da na taj način oda počast našim herojima.
 2. Ludi noćni život u Pargi nije ono što možete očekivati od ovog grada. Umesto toga, Parga je ušuškan grad sa mnogo autentičnih taverni, restorana i kafića. 
 3. Plaže su fino uređene i imate nekoliko izbora da odaberete plažu koja vam najviše odgovara. 
 4. Iako je brdovita, ova mana postaje nezamerljiva kada se uzme u obzir sva njena lepota. 

Nama se Parga baš dopala i preporučujemo je svima koji su u potrazi za romantičnim primorskim gradom. 

 

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!