Svilajnac – park iz doba jure

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Prirodnjački centar Srbije je oaza znanja i avanture za sve uzraste u zagrljaju Resave. Smešten u srcu Pomoravskog okruga, Svilajnac je živopisan grad sa interesantnim građevinama, mnogo zelenila, šarenog i mirišljavog cveća. Plodne doline Resave i Velike Morave vekovima su meštanima pružale povoljnu mogućnost za razvoj poljoprivrede, a danas, one su savršeno mesto za beg od svakodnevne gradske buke. Sa autentičnim ulicama i šarmom neobičnog eksterijera, Svilajnac poseduje neverovatan turistički potencijal.

Korisne informacije:

 • Svilajnac je od Beograda udaljen 111km, Novog Sada 202km i Niša 141km.
 • Svilajnac se nalazi na samo 7km od auto-puta E75 (isključenje kod Markovca).
 • Prvi put pomenut je 1467. u jednom turskom popisu.
 • Ime je dobio po svilenoj bubi koja se gajila na ovim prostorima.

 

Prirodnjački centar Srbije – raj za turiste i mališane

 

Nema sumnje da je Prirodnjački centar Srbije prava oaza istraživanja za avanturiste svih uzrasta. Kompleks muzeja je prelepo uređen i jednostavno odiše kreativnošću i autentičnošću. Zaista, može se reći da se Svilajnca, nekadašnja varošica, veoma ponosi na ovu modernu arhitektonsku građevinu. Od kada je muzej otvoren za turiste, Prirodnjački centar Srbije posetio je veliki broj i domaćih i stranih turista.

 

 

Osnovne informacije o muzeju: 

Kako doći? 

Muzej se nalazi na samo 7 km od auto-puta (Е 75), a pored regionalnog puta Markovac – Svilajnac – Despotovac.

Cene ulaznica:  Odrasli 500 dinara, deca (3 – 12 godina) 350 dinara, grupna karta (više od 20 posetilaca) 250, a deca mlađa od 3 godine ne plaćaju.

 

 

 

 

 

Prirodnjački centar Srbije i njegove atrakcije

 

 • Geološki vremeplov – prošetajte geološkim erama (arhaik, proterozoik i fanerozoik) i istražite evoluciju naše jedinstvene planete Zemlje,
 • Svet minerala i stena – saznajte od kojih je stena i minerala izgrađena Zemlja,
 • Svet dinosaurusa – na precizan način izloženi su skeleti dinosaurusa u centralnom delu zgrade,
 • Biodiverzitet Srbije – upoznajte floru i faunu naše bogate države,
 • Ledeno doba – upoznajte repliku mamuta Kike (o mamutu Viki i Viminaciumu možete pročitati ovde) i druge sisare ledenog doba,
 • Bioarheologija Đerdapa – upoznajte se sa kulturom i načinom života naših predaka na ovim prostranstvima,
 • Geodiverzitet Srbije – upoznajte se sa geološkom prošlošću Srbije,
 • Vulkan – na interesantan način otkrijte kako su nastali vulkani i saznajte koje su najveće vulkanske erupcije u istoriji čovečanstva,
 • Dino park – 20 replika dinosaurusa u njihovoj pravoj veličini, od kojih je najveća replika Diplodokusa (nama je ovo najznanimljiviji deo muzeja).

Po čemu je još poznat Prirodnjački centar Srbije?

 

U sklopu muzeja je i restoran, suvenirnica i igraonica za najmlađe. Ovde možete uživati u prelepom pogledu na takozvani park iz doba jure. Takođe, možete kupiti neki suvenir da vas podseća na posetu ovom neverovatnom mestu u srcu Pomoravlja. Nea sumnje da je muzej ekskluzivnog izgleda sa neverovatnim eksponatima, koji impresioniraju turiste prvim pogledom. 

Prirodnjački centar Srbije i druge znamenitosti u Svilajncu

 

U Svilajncu nema previše atrakcija, ali mali broj njih su savršeni izbor da grad prikaže svoju impresivnost u punom sjaju. Hajde da krenemo sa Stevanom Sinđelićem, vođom resavskih pobunjenika u borbi protiv Turaka.

Spomenik Stevanu Sinđeliću podignut je 1991. godine u glavnoj pešačkoj ulici ,,Kriva čaršija’’. Prikazuje čuveni podvig slavnog heroja (pucanje u barut). Vrlo impozantan prikaz vajara Mihaila Paunovića, koji je ovim spomenikom Stevanu Sinđeliću ukazao poštovanje za hrabrost i odanost svojoj zemlji. Želeći da što vernije prikaže najslavniji podvig čegarskog junaka, vajar je improvizovao prostor oko spomenika kao šanac u kom se istorijski događaj zbio.

 

Drugi simbol čaršije je spomenik Mari Resavkinji, podignut 1926. godine. Spomenik je posvećen poginulim ratnicima grada Svilajnca u ratovima 1912 – 1918. godine. Mara Resavkinja je mitska ličnost iz I svetskog rata, a njeno ime je simbol hrabrosti srpskog naroda u ratovima.  Za grandiozan izgled Mare uzet je lik najlepše devojke u gradu  – Zore Milosavljević Bidžić. Zanimljiva atrakcija grada, koja je okružena kafićima u kojima se možete osvežiti i uživati u divnom pogledu. 

Okolina Svilajnca 

Ukoliko ste ljubitelji verskog turizma, okolina Svilajnca bogata je duhovnim bogatstvima sa neverovatnim stilom srednjovekovne arhitekture. Kompleks Resavske Svete Gore čine: Miljkov manastir, Zlatenac i Dobreš u selu Gložanu, Manastir Presvete Bogorodice u Radošinu, manastir Tomić u selu Vojska, Hum u Dublju i manastir Jakovo.

 

Kako doći do Resavske Svete Gore?

 

Do ovih manastira možete vrlo lako doći: put je obeležen putokazima prema Despotovcu, ali do Resavske Svete Gore doći ćete preko sela Crkvenca.

 

Manastir Zlatenac nalazi se na samoj obali Velike Morave u selu Gložane. Ktitor despot Stefan Lazarević podigao je manastir 1457. godine u moravskom stilu. Manastir je poznat po legendarnim pričama i izuzetnim isceliteljskim sposobnostima Svetih Vračeva Kozme i Damjana. Nažalost, nismo imali vremena da obiđemo druge manastire, jer smo žurili da posetimo dom Stevana Sinđelića u Grabovcu.

Kuća Stevana Sinđelića je klasičan primer građevina moravskog tipa kakve su podizane krajem 18. i početkom 19. veka. Dvorište je prostrano sa mnogo zelenila, kapelom i drvenom zvonarom. Jednostavna građevina sa dragocenim eksponatima iz svakodnevnog života Stevana i njegove porodice. U dvorištu je Sinđelić pripremao svoje prijatelje Resavce da krenu sa njim u boj protiv Turaka. U boju na Čegru 31. maja 1809. godine njihova priča tragično se završila, ali su svojom hrabrošću večno ostali upamćeni.

JEDAN SAVET: Preporučujemo da najpe posetite Prirodnjački centar Srbije, jer organizuju izlet do Grabovca. Mi to nismo znali, ali ako vam je u planu i kuća Stevana Sinđelića obavezno se javite vodiču u muzeju.

 

Da li ste posetili Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu?

Ukoliko još uvek niste posetili Prirodnjački centar Srbije naš savet je da to nikako ne propustite. Zaista, muzej je kreativno delo savremene arhitekture sa eksponatima od nastanka sveta. Tako da, nemojte propustiti ovo!

Velika Plana i etno selo ”Moravski konaci” nalaze se blizu Svilajnca o čemu možete pročitati OVDE.

NAŠ VLOG IZ SVILAJNCA

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!