Sevdah putovanje (II deo): Sarajevo – grad sevdaha

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Sarajevo, grad srednjovekovnih mostova i šumne zelene Miljacke, srce je Bosne i Hercegovine sa najlepšim ljubavnim pesmama i fascinantnim istorijskim pričama. Raskrsnicu islama i pravoslavlja, judaizma i katoličanstva, krase građevine vekovne gracioznosti, strme i tesne ulice, ljubazni meštani i ukusna, tradicionalna hrana. Svojom autentičnošću, inspiriše putnike za nove avanture i motiviše slučajne prolaznike da zabeleže priču o gradu sevdaha, ćevapa i baklava. Ovo je šarmantan i magiičan grad sa prekrasnom prirodom, koji se ponosi svojom lepotom u svim godišnjim dobima.

Korisne informacije:

 • Udaljenost između Višegrada i Sarajeva je oko 100km i potrebno je 2h putovanja do prestonice BiH.
 • Cena ulaznice u Vrelo Bosne je 2 marke ili 120 dinara, što znači da 2 marke vrede otprilike nešto više od 1e.
 • Cena ulaznice u Muzej Sarajeva za odrasle je 4 marke, a za decu je 1 marka.
 • Najpovoljnije ćevadžbinice su Mrkva i Željo sa vrlo pristupačnim cenama ukusnih ćevapa i tortilja.
 • Cena ulaznice u Gazi Husrev-begov muzej je 2 marke ili 1e. Za pristupačnu cenu možete saznati mnogo interesantnih informacija o istorijskoj ličnosti koja je postavila temelj Sarajeva u 15. veku.

Sarajevo i turističke atrakcije

Sarajevo i njegova okolina su prirodno i kulturno blago neprocenjive vrednosti ponosnih Sarajlija. Ovaj jedinstveni grad je mesto jednog od najznačajnijeg događaja savremene istorije. Upravo u tome se skriva njegova posebnost i bogatstvo istorijsko-kulturnim znamenitostima od izuzetnog značaja. U gradu Sarajevskog atentata možete isprobati preukusne ćevape, tursku kafu, baklavu i ostale tradicionalne muslimanske poslastice.

 • Vrelo Bosne je sinonim za netaknutu prirodu sa bujnim zelenilom, prekrasnim jezerima i izvorištem reke. U prozirnim jezerima plivaju ribe i zanosni labudovi koji svojom lepotom prkose savršenstvu prirode. Mali drveni mostovi iznad bistre Bosne dočaravaju svežinu zelenila i očaravaju svojom postojanošću. Idilična oaza mira u kojoj možete pronaći sebe, razbistriti misli ili jednostavno uživati u svežem vazduhu i prirodnim lepotama. Svaki trenutak iskoristili smo maksimalno, šetajući pored jezera i potoka, slikajući se na drvenim mostovima i uživajući u čarobnim pogledima. Srećni i oduševljeni opijumom prirode, prepustili smo se skrivenim ulicama čuvenog grada.

 

 • Na početku Baščaršije nalazi se drvena fontana Sebilj, omiljeno mesto Sarajlija, ali i golubova zbog čega ovaj deo grada nazivaju “trg golubova”.  Laganim korakom kroči ćete u Baščaršiju, srcu Sarajeva, sa brojnim restoranima, kafićima, poslastičarnicama, autentičnim suvenirnicama i dućanima. Na svakom koraku možete čuti ljubazne domaćine koji vas pozdravljaju i pozivaju da pazarite u njihovom dućanu. U dućanima i suvenirnicama možete pronaći narodne nošnje, unikatne suvenire i ručno rađeni nakit po ne tako jeftinim cenama.

Šta možete još videti u Sarajevu:

 

 • Gazi Husrev-begova džamija je najlepša sakralna arhitektonska građevina u BiH. U dvorištu džamije nalazi se jednostavan, dekorativni šadrvan sa svrhom obrednog umivanja i dva turbeta, u kojima je ukopan Gazi Husrev-beg i njegov prijatelj. Ulaz je besplatan, tako da džamiju možete posetiti nekoliko puta dnevno i prisustvovati religijskim obredima muslimana.
 • Nedaleko od džamije je živopisna Sahat-kula, koju je nemoguće ne primetiti jer svojom gracioznošću pleni uzdahe entuzijastičnih putnika. Dok šetate kaldrmom Baščaršije, primetićete i kafedžije sa svojim čezmama, fildžanima i ratlukom ali i zadovoljne goste na sofi. To je prizor sa kojim se odmah u trenutku stopite i već sledećeg ste na tom mestu, uživate u fenomenalnoj turskoj kafi i njihovim lokalnim pričama. Nakon kratkog predaha, možete nastaviti otkrivati impresivne arhitektonske građevine. Jedna od njih je i Gazi Husrev-begov muzej, posvećen najvećem dobročinitelju Sarajeva koji je svojim žiteljima ostavio mnoge vakufe, a turistima senzacije od kojih zastaje dah.
 • Latinska ćuprija ili Principov most jedan je od najstarijih sarajevskih mostova, koji se svojim kamenim postoljem savršeno uzdiže iznad šumne Miljacke. Na ovom mostu 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip ubio je autrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Gavrilo Princip kao i svi maloletni pripadnici revolucionarne organizacije Mlade Bosne osuđeni su na doživotni zatvor teške robije. Tokom svog zatočenistva Gavrilo Proncip je napisao pesmu na zidu svoje ćelije, a i dan danas su poznate svima nama njegove reči izrečene na sudu “Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu”. Ove reči ugravirane su na kamenu na ulazu u Muzej Sarajevo 1878 – 1918 u kom se možete upoznati sa istorijom Sarajeva u vreme Austrougarskog protektorata.

Sarajevo i ostale turističke atrakcije

Principov most je najznačajnija atrakcija u gradu i obeležje događaja koji je promenio tok istorije. Sarajevo je magičan grad koji je ponosno skrio još mnoge znamenitosti. 

 • Na par metara od kamenog mosta, smeštena je Careva džamija iz 15. veka čiju izgradnju je finansirao Isa Beg Ishakovic. Džamija je fascinantna sa orijentalnim stilom i idilično se uklopa u austorugarske predele.
 • Nedaleko od Careve džamije je Inat kuća, objekat sa najzanimljivijom pričom koja će svakog turistu nasmejati. Poslušajte je i shvatićete taj balkanski inat koji je vekovima prisutan među našim ljudima.
 • Sarajevo je grad kulturne mešavine, tako da u ovom gradu možete naići na Aškenašku sinagogu, pravoslavne i katoličke crkve.
 • Najznačajnija pravoslavna crkva je Saborna crkva u samom centru grada, pored Ekonomskog fakulteta a rimokatolička je Katedrala Srca Isusova sa spomenikom papi Ivanu Pavlu II.

Šta mi imamo da kažemo za Sarajevo?

Šetnja ovim božanstvenim gradom je šetnja kroz vreme, jer svaki kamen popločane ulice ili džamije inspirisan je zanimljivom pričom za radoznale turiste. Noću Sarajevo je grad iz najlepše bajke sa totalno drugačijim vidikom i neophodnom pričom za prave ljubitelje putovanja.

U gradu kontrasta, autentičnosti i mističnosti otkrićete da je svako putovanje drugačije od prethodnog sa posebnom čarolijom. Mi smo shvatili da malo ljubavi, sreće i putovanja nisu luksuz, već samo neophodna egzistencija života.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!