Summer in Montenegro (V deo): Krstarenje Skadarskim jezerom

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu sa izraženim arheološkim nalazištima, srednjovekovnim manastirima, crkvama i tradicionalnom seoskom arhitekturom. Jedan od najlepših nacionalnih parkova u Crnoj Gori ponosi se bogatom i raznovrsnom florom i faunom. Posebna draž Skadarskog jezera je razuđena obala bogata brojnim zalivima i poluostrvima sa bajkovitim prirodnim pejzažima i autentičnim seoskim kućama.

Korisne informacije:

  • Skadarsko jezero je proglašeno nacionalnim parkom 1983. godine.
    Značajno je međunarodno područje za boravak ptica, pa 1989. godine stiče IBA status, a od 1995. godine nalazi se na Ramsar listi-Svetskoj listi močvara od međunarodnog značaja.
  • U blizini su ostaci grada Oboda gde je bila smeštena štamparija u kojoj je 1494. godine štampana prva knjiga u ovom delu Evrope.
  • Cena izleta od Bara do Skadarskog jezera je 20-25e preko crnogorske agencije. U cenu je uključeno krstarenje Skadarskim jezerom sa obilaskom Virpazara.
  • Postoji i ruska agencija (preko koje smo mi išli) koja organizuje i ovaj izlet po ceni od 40e. U cenu je uključeno krstarenje jezerom sa doručkom i čašom vina, obilazak Virpazara i ručak u restoranu na jednom od mnogih poluostrva.
  • Kudravi pelikan je zaštitni znak Skadarskog jezera.

Po čemu je Skadarsko jezero jedinstveno?

Skadarsko jezero je svojom neprikosnovenom lepotom jedinstveno na ovom području.Bogatim priobaljem jezera dominiraju ruralna naselja sa kamenim mostovima, mlinovima i popločanim seoskim stazama. Prava idila tradicionalnosti i autentičnosti sa opijajućim mirisom tek pripremljene ribe u jedinstvenim restoranima.

Dok plovite plavim prostranstvima prošaranim najlepšim nijansama prirodnih boja, probudićete svoja skrivena čula i doživeti pravu oazu mira i tišine. Prelepu prirodu krase graciozni kudravi pelikani sa rasponom krila do 3m i savršeno se uklapaju u pejzaž skrivenog raja.

Šareni tepih od lokvanja sa žutim i belim cvetovima je toliko bajkovit da se to savršenstvo ne može opisati rečima. Ukoliko se odlučite da letujete u Crnu Goru, naš savet je da obavezno zaplovite jezerom u drvenim čunovima sa ljubaznim meštanima.

Skadarsko jezero i njegove turističke atrakcije

  • Virpazar je administrativni, privredni i kulturni centar crmničkog regiona. U Virpazaru smo se zadržali nekoliko minuta, ali je tih par minuta bilo dovoljno da se stopimo sa kulturom i tradicijom ljudi u ribarskom naselju. Raznobojni drveni čunovi ukrašavali su tirkiznu boju jezera i ulepšavali prelepi prizor sa kamenog mosta. Ovaj predeo je čaroban za pravljenje prelepih fotografija prirode i arhitekture. Na asfaltnom putu uzdiže se bronzani Spomenik palim Crmničanima, koji je podignut jula 1941. godine u centru varoši. Bronzana kompozicija ratnika u prirodnoj veličini, sa oružjem i zastavama u rukama, postavljena je na steni Kariću, na ostacima nekadašnje Njegoševe kule. Iznad grada je tvrđava Besac, koju su Osmanlije sagradile 1478. godine.
  • Muzej na Skadarskom jezeru je vrlo lepo uređen. U njemu su kroz modele reljefa, eksponata flore i faune, audio i vizuelne prezentacije, prikazani nacionalni parkovi Crne Gore. Naša peporuka je da ga obavezno posetite i informišete se dodatno o Lovćenu, Prokletijama, Durmitoru, Biogradskoj gori i Skadarskom jezeru.
  • Vinarija u kojoj možete kupiti vrlo ukusna vina sa dekorativnim flašama.
Skadarsko jezero
Skadarsko jezero

Da li nam se dopalo Skadarsko jezero?

Ukoliko još niste imali prilike da posetite Skadarsko jezero, naša preporuka je da to učinite prvom prilikom. Ovaj raj na zemlji zaslužuje da se nađe u vašem albumu omiljenih putovanja i najlepših uspomena. Ukolimo volite da gledate vlogove, možete pogledati vlog na našem youtube kanalu. A kako nam smo se poveli na krstarenju Jadranom, možete pročitati OVDE.

NAŠ VLOG SA SKADARSKOG JEZERA

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!