Dobro došli na mondensko ostrvo Skijatos

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Mondensko ostrvo Skijatos pripada ostrvskoj grupi Sporadi u zapadnom delu Egejskog mora. Minijaturno ostrvo sa površinom od 50 km2 sa karipskom bojom mora, borovim šumama i bogatom arhitekturom je jedno od najlepših ostrva Egejskog mora. Peščano-šljunkovite plaže sa sportovima na vodi, egzotično more sa fascinantnim uvalama, avanturistički dani i burne noći su odličan izbor za entuzijastične osobe. Ostrvo je bogato plažama sa prozirnim morem (Trulos, Ambelakija, Lalarija, Koukounaries) sa prirodnim lepotama na kojima možete da se prepustite maštovitosti prirode.

Korisne informacije:

  • Pefki (možete pročitati OVDE) je od Skijatosa udaljen oko 90 minuta krstarenja Egejskim morem.
  • Cena izleta od Pefkija do ostrva Skijatos je 15e po osobi.

 

Zašto je ostrvo Skijatos značajno?

Dok smo krstarili po talasastom moru, naša usplahirenost približavanju raskošnom ostrvu bila je svake sekunde sve intenzivnija. Prozirno more je savršeno dolazilo do izražaja, planine su se gubile u njegovom plavetnilu i vedrom nebu, a beli galebovi svojom otmenošću ulepšavali su krstarenje morskim prostranstvom. Taj božanstveni krajolik koji nas je pratio na našoj 90-oj avanturi izmamio nam je osmeh na licu.

Prvim pogledom ostrvo nas je očaralo svojom raskošnom prirodom, uskim popločanim ulicama i impresivnim građevinama. Glavni i jedini grad na mondenskom ostrvu je Skijatos. Skijatos je grad sa autentičnim belim kućama i plavim prozorima, balkonima ukrašenim cvećem, tradicionalnim tavernama, noćnim klubovima i luksuznim prodavnicama.

Skijatos

Ostrvo Skijatos i turističke atrakcije u gradu

Mreže uskih popločanih ulica povezane su glavnom pešačkom ulicom Aleksandrosa Papadiamantisa, poznatog grčkog pisca i filozofa. To je neverovatan prizor kosmopolitskog grada u kojem sve vrvi od znatiželjnih turista iz raznih krajeva sveta. Aroma mirišljavog cveća i grčkih specijaliteta pratila nas je šetnjom do crkve i zvonika na vrhu brda sa fenomenalnom panoramom na mondensko ostrvo.

Skijatos

Dok smo uživali u fantastičnom pogledu na malo ostrvo Burzi, koje je šetalištem povezano sa gradom, pažljivo smo slušali vodiča i saznali nekoliko zanimljivosti.

Koje su to zanimljivosti koje dočaravaju lepotu ostrva?

  • Na Skijatosu i Skopelosu je 2008. godine sniman film “Mama mia” (pogledajte OVDE o kom filmu je reč) sa Meril Strip i Pirsom Brosnanom. Film je doživeo enormnu ekranizaciju, pa se i dalje nekoliko puta nedeljno projektuje u bioskopu na otvorenom.
  • Minijaturno, a mondensko ostrvo, razlikuje se od drugih luksuznih ostrva u Grčkoj, po najkraćoj i najjužoj pisti u Evropi. Ovaj podatak nam je posebno bio interesantan, jer se ovaj posao poverava samo iskusnim i obučenim pilotima.

Po čemu je još značajno ostrvo Skijatos?

Nakon nekoliko minuta očaravajuće panorame na more, sa vodičem smo prošetali krivudavim ulicama i oduševljeno razgledali eksterijere grčke arhitekture.

 

  • Kuća Aleksandrosa Papadiamantisa je vrlo lepo očuvana građevina, koja je svojom jednostavnošću turistima postala zanimljiva atrakcija. Ovaj grčki književnik je u kratkim pričama opisao svoje detinjstvo i život seoskih ljudi na Skijatosu. Tako je postao veoma omiljen među stanovništvom i svojim književnim delima ostavio je neizbrisivi trag u grčkoj književnosti.
  • Tog vrelog letnjeg dana, hladovinu smo pronašli na klupi pod gustom krošnjom borovine na ostrvu Burzi. Ostrvo je sa svih strana okruženo belim brodićima koji lagano plove prozirnim morem. Dok smo ih posmatrali, stekli smo utisak da se umetnik poigrava sa njima premeštajući ih sa jedne strane platna na drugu stranu.

  • Na ostrvu se nalazi bista Aleksandrosu Papadiamantisu i elitni restoran sa pikantnim grčkim specijalitetima. Iza restorana, strmim stepenicama možete se spustiti do obale i uživati u mirisu mora ili fotografisati fenomenalnu prirodu. 

Skijatos
Skijatos

Ostrvo Skijatos i njegova najpopularnija plaža

Prema mišljenju mnogih turista, peščana plaža Koukounaries, jedna je od najlepših plaža na Mediteranu. Plaža je odlično uređena sa atraktivnim sportovima na vodi, udobnim ležaljkama i tradicionalnim tavernama. Kristalni pesak koji se presijava u vodi, karipska boja mora i esencija borovine su epiteti kojima je turisti opisuju.

Ne možemo reći da je Koukounaries plaža probudila u nama sva čula, kao što su to potpuno svesno učinila Vulkanska ostrva. (možete pročitati OVDE) U svakom slučaju, na plaži smo proveli 3h slobodnog vremena uz odličnu i kvalitetnu organizaciju. Sunčali smo se, kupali, odmarali i dozvolili da nas priroda šarmira svojim okruženjem mora, peska i sunca.

Šta mi imamo da kažemo za ostrvo Skijatos?

Iako nas Koukounaries plaža nije preterano fascinirala, naša poseta Skijatosu protekla je u zaista lepom raspoloženju i odličnoj zabavi. Ovo je bio jedan divan dan koji preporučujemo da doživite ukoliko ste izabrali da vaša naredna destinacija za letovanje bude ostrvo Evija. Velika prednost ovog ostrva je u tome što agencije organizuju veoma lepe izlete i upotpunjuju boravak turistima novim i očaravajućim predelima.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!