Sofija – raskrsnica istoka i zapada

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Hiljadama godina unazad, Sofija je bila urbano naselje Rimljana, Tračana, Vizantinaca i Osmanlija. Danas, drevna Serdika, grad je jednostavnosti i raznovrsnosti sa prestižnim građevinama i autentično očuvanim ulicama. Svojom savremenom gracioznom arhitekturom, duh prošlosti grada perfektno se uklopio u ekskluzivne građevine i uspeo da očuva svoju dragocenost. Sofija, raskrsnica istoka i zapada, neopisivo je bogata kulturno-istorijskim znamenitostima od izuzetnog značaja.

Korisne informacije:

 • Iako je Bugarska članica EU, zadržala je svoju nacionalnu valutu lev.
 • U pojedinim prodavnicama možete platiti i u evrima, a 1e je otprilike 2 leva.
 • Vremenska razlika između Srbije i Bugarske je jedan sat unapred.
 • Od centra grada do tržnog centra ,,The Mall’’ možete doći i taxijem za 10e ili 20 leva.
 • Ulaz u hram Svetog Aleksandra Nevskog je besplatan. Fotografisanje i snimanje u hramu su zabranjeni.
 • Ulaznica u crkvu Svete Sofije za odrasle je 6 leva, za studente 2, a za decu mlađu od 7 godina je besplatna.
 • Cena ulaznice u Arheološki muzej je 5e ili 10 leva.
 • Naš vlog iz Sofije možete pogledati OVDE. 

Sofija i njene turističke atrakcije

Ovo putovanje razlikovalo se od svih prethodnih putovanja, jer je ovoga puta preovladao naš avanturistički duh skriven duboko u nama. Želeći da vam na najbolji način predstavimo drevnu evropsku civilizaciju, odvojili smo se od turističkog vodiča i uputili se u samostalno istraživanje grada.

 • Naša početna maršruta gradom bio je Univerzitet ,,Sveti Kliment Ohridski’’. Najstariji univerzitet u Bugarskoj osnovan je 1888. godine, a posvećen je učeniku Svetih Ćirila i Metodija. Nedaleko od univerziteta, smeštena je monumentalna i raskošna građevina, hram Svetog Aleksandra Nevskog, ukrašena pozlaćenim kupolama. Hram je simbol grada i najznačajnija senzacija turista, koja apsolutno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Sagrađen je između 1904. i 1912. godine, a svojom veličanstvenom arhitekturom impresionira turiste već na prvi pogled. 

Šta možete još posetiti u prestonici Bugarske:

 • Drugi živopisan i raskošan religijski objekat pravoslavlja u Sofiji je crkva Svete Sofije, po kojoj je u 14. veku grad dobio ime. Ispod njenih temelja nalazi se muzej i grobnica od preko 400 grobova. Odmah do crkve je podignuta bronzana bista lavu, koja simboliše ponos države i hrabrost njenih vojnika u ratovima sa neprijateljima.

 • Ruska crkva Svetog Nikolaja Čudotvorca impresionirala nas je, pre svega, svojim gracioznim arhitektonskim stilom, a zatim i čudesnim pričama vernika. U crkvi je sahranjen cenjeni ruski arhiepiskop Serafim Sobolev, koji je za života pomagao ljudima svih veroispovesti. Svojom plemenitošću i sdračnošću prema ljudima, veoma brzo je stekao njihovo poštovanje i naklonost. Pre nego što je preminuo obećao je vernicima da će im i dalje pomagati, rekavši: ,,A vi mi pišite pisma’’. Veruje se da ukoliko se istinski poklonite njegovim moštima i napišete na cedulji vaše probleme, arhiepiskop Serafim čuće vaše molitve i pomoći vam.
 • U gradu kontrasta i legendi nikada ne znate šta vas očekuje novim pogledom i narednim korakom. Neočekivano šetajući popločanom ulicom, ugledali smo na gvozdenom postolju raskošno crveno ukrašeno jaje. Bugari ovo jaje zovu ,,Jaje sreće’’. Vaše je samo da se fotografišete pored njega, zamislite želju i sreća će vam pokucati na vrata.
 • Dok smo šetali prema rezidenciji bugarskog predsednika, pažnju nam je privukao Arheološki muzej sa izloženim eksponatima. Mi nismo imali prliku da se prepustimo unutrašnjem impozantnom prostoru, jer smo žurili da snimimo smenu počasne garde. Na svakih sat vremena organizuje se smena straže, što je vrlo interesanto videti i uživati u njihovoj privrženosti državi.

Po čemu je još značajna Sofija?

 

 • Iza zgrade Predsedništva, smeštena je crkva Svetog Đorđa ili takozvana Rotonda. Sagrađena od crvene cigle, crkva je autentičan primer arhitektonskog stila Rimljana u starom veku. Rotonda je najstariji religijski objekat u Sofiji, a vreme njene izgradnje datira još iz 4. veka.
 • Jedna od najlepših pravoslavnih crkava u Sofiji je crkva Svete Nedelje ili Kraljeva crkva. U ovoj crkvi počivaju mošti srpskog kralja Milutina Nemanjića i upravo zbog toga crkva je nezaobilazna maršruta srpskih turista.
 • Na samo par koraka od Kraljeve crkve nalazi se zlatna statua Svetoj Sofiji i ona predstavlja savremeni simbol grada. Kontroverznog izgleda, bronzano-zlatna statua prelepe devojke svakodnevno privlači veliku pažnju turista.
 • Bulevar Vitoša je glavna pešačka zona u bugarskoj prestonici, ušuškana u podnožju planine Vitoša. Bezbroj restorana, kafića, poslastičarnica, menjačnica i butika, svojim neobičnim eksterijerom, dali su ulici poseban šarm. Entuzijastična šetnja bulevarom odvela nas je do parka i Nacionalne palate kulture u kojoj se održavaju razne kulturne i političke manifestacije.

Nema sumnje da Bulevar Vitoša svojim modernim stilom arhitekture veoma podseća na Knez Mihailovu ulicu u Bogradu. 

Zahvaljujući dobro organizovanom vremenu i snalažljivosti, do tržnog centra ,,The Mall’’ došli smo taxijem. Tržni centar odlično je uređen sa kafićima na gornjem spratu i sa bezbroj prodavnica (H&M, Mango, Terranova, Zara, Guess). Cene su vrlo slične našim cenama (kožna jakna je bila 90 leva ili 45e, a ženska košulja 35leva ili 18e). Umor nas je priliično savladao, pa smo se osvežili sladoledom u poslastičarnici ,,Afreddo’’ po povoljnoj ceni.

Zašto Sofija treba da se poseti?

Sofija je grad arheoloških nalazišta, pravoslavnih crkava, katedrala, raskošnih muzeja i nasmejanih meštana. Ove unikatne i jedinstvene građevine nestrpljivo očekuju nove turiste da prošetaju njihovim tlom i upoznaju se sa istorijom najstarije evropske civilizacije.

Ukoliko želite naš post o Temišvaru možete pročitati OVDE. 

NAŠ VLOG IZ SOFIJE

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!