Šumarice – Krvava Bajka

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Šumarice su Memorijalni kompleks spomenika i tužnih priča meštana u tragičnim danima za srpski narod. Kragujevačka tragedija 21. oktobra 1941. godine ostavila je duboki trag u nacionalnoj istoriji. Najmonstruozniji zločin u II svetskom ratu inspirisao je našu poznatu pesnikinju Desanku Maksimović da napiše pesmu ,,Krvava bajka’’, u kojoj je izrazila duboku tugu za gubitkom života nedužnih ljudi. Pesma ,,Krvava bajka’’ je jedna od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih pesmi srpske književnosti, koja se generacijama čita u osnovnim i srednjim školama.

Kada su nemački okupatori 16. oktobra izgubili u borbi sa četnicima i partizanima na putu Kragujevac – Gornji Milanovac,  njihova svirepost i zločinački um pokazali su se već 19. oktobra u okolnim selima. Dana 21. oktobra 1941. godine živote je izgubilo oko 3000 nedužnih ljudi, među kojima je bilo đaka i profesora  Prve kragujevačke gimnazije. Tragična sudbina ovih junaka preobražena je u večni život heroja, a njihovi poslednji trenuci života snažno odjekuju kroz široke i guste poljane šuma. U čast streljanim žrtvama, svake godine se održava komemorativna manifestacija ,,Veliki školski čas’’ kod ,,Spomenika streljanim đacima’’.

Korisne informacije:

 • Spomen – park „Kragujevački oktobar“ je izgrađen 1953. godine, a zahvata površinu od 352 hektara.
 • U parku se nalazi dvanaest monumentalnih spomenika u spomen na žrtve streljanja.
 • Unutar parka je 2008. godine počela gradnja crkve posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju.
 • Cena individualne ulaznice u muzej „21. oktobar“ je 100 dinara.
 • Više informacija o spomen-parku Kragujevački oktobar možete saznati OVDE. 

Zašto su nam Šumarice i Krvava bajka toliko važni?

Šumarice i Krvava bajka su ono na šta prvo pomislimo kada nam neko spomene Kragujevac.

Šta možete videti u Šumaricama?

Na samom ulazu u Spomen – park ,,Kragujevački oktobar’’ nalazi se bronzana skulptura ,,Suđaje’’. Po slovenskoj mitologiji,  Suđaje su  bile tri žene koje su dolazile posle rođenja deteta i određivale njegovu sudbinu. Ukoliko su te devojke bile mlade i lepe, detetova sudbina bila bi ispunjena srećom i blagostanjem, dok su stare žene simbolizovale nesrećnu sudbinu. Suđaje u parku su stare i oronule, pri čemu simbolizuju tragičnu sudbinu ljudi stradalih u Kragujevačkom masakru.

Odmah do Suđaja je muzej ,,21. oktobar’’ sa izloženim eksponatima Kragujevačke tragedije. Sastavljen od dva nivoa, gornji nivo muzeja je tragična prezentacija zločinačkog uma nacista, željnih krvi i osvete. Soba Krvava bajka sa imenima i slikama streljanih i nedužnih žrtava nemačke svireposti, ostavila je previše snažan utisak na nas. Poslednje poruke pred streljanje ispisane na panoima muzeja, tragična muzika, jauci žrtvi, prozivka i zvuci metka bude osećaj tuge, boli, gorčine, straha i jeze. Osim sobe Krvava bajka, na gornjem nivou muzeja izloženi su i panoi koji predstavljaju svakodnevni život Kragujevčana uoči rata, kao i brojne pokrete otpora.

 

Šta vas još čeka u Šumaricama:

,,Spomenik bola i prkosa’’  je mermerna skulptura muškarca i žene, koja istovremeno simbolizuje prkos smrti, ali i potpunu nemoćnost i bolnu predaju nemačkim okupatorima. Spomenik je posvećen Nadi Naumović, članici Komunističke partije Jugoslavije i učesnici  Narodnooslobodilačke borbe za oslobođenje od fašističke okupacije.

Memorijalni kompleks „Čehoslovačko groblje“ ili „Slovačko groblje“ je mermerna skulptura sa bronzanim orlom raširenih krila na vrhu. Simbolizuje hrabri, ali neuspešni podvig Slovaka i Čeha protiv Austrougarske monarhije 1918. godine. Na spomeniku su urezana imena 44 streljanih vojnika; 42 Slovaka i 2 Čeha.

Staro vojničko groblje je jedno od najstarijih u Srbiji, koje je nastalo u 19. veku. Poznat i kao „srpski Zejtinlik“ groblje je značajno po 2500 grobova srpskih, nemačkih i austrougarskih vojnika; učesnika Srpsko – turskih ratova (1876 – 1878), Balkanskih ratova, kao i I svetskog rata. Ispred groblja je i mermerna figura lava, koju su Austrijanci preneli iz Topole 1915. godine.

,,Spomenik streljanim đacima’’ – je grandiozna mermerna skulptura nežne ptice slomljenih krila, prekinute u letu, koja simbolizuje nasilni prekid života i mladosti u punoj snazi. Davne 1941. godine, na tom mestu, živote je izgubilo oko 300 đaka i nekoliko profesora Prve kragujevačke gimnazije. Nekoliko minuta pre užasnog zločina, đaci su sedeli u svojim klupama sa drugarima i rešavali školske zadatke, maštali o svojim snovima i smejali. Nažalost, njihove snove je u jednom trenutku srušila okrutnost nemačkih nacista  i zauvek promenila njihove živote. Streljanje nevinih mališana, naciste je pretvorilo u najveće omražene neljude, dok su oni preobraženi u večne junake. Rečenica koja je duboko prodrla u kolektivnu svest srpskog naroda je ,,PUCAJTE, JA I SADA DRŽIM ČAS’’!

U spomen – parku ,,Kragujevački oktobar’’ možete još videti:

 • „Spomenik otpora i slobode“
 • Spomenik „Kristalni cvet“ –
 • Spomenik „Kameni spavač“
 • Spomenik „Sto za jednog“
 • Spomen-obeležje naroda Hrvatske (Krugovi)
 • Spomenik „Protiv zla“
 • Skulptura „Čovek bez iluzija“
 • Spomenik „Večni plamen slobode“
 • Hipodrom ,, Stanovljansko Polje’’

Šumaričko jezero je savršena prirodna oaza relaksacije i rekreacije u zimskim, prolećnim, letnjim i jesenjim danima. Nakon što smo veći deo našeg vloga posvetili Kragujevačkom masakru, Nikola i ja smo odlučili da ostatak dana provedemo na romantičnom jezeru. Za mališane, ali i odrasle, ovaj deo Šumarica je omiljeni kutak za druženje sa porodicom i prijateljima. Avantura park sa modernim i interesantnim preprekama je savršen način da se zabavite sa svojom decom, ili prijateljima. Cena ulaznice je 300 dinara.

Zašto treba da posetite Šumarice?

 

Šumarice svako od nas treba bar jednom da poseti. Pored toga, što su Šumarice okružene prelepim zelenilom, imaju i neprocenjivu istorijsku vrednost. Pre svega, Šumarice i Krvava bajka nas podsećaju na naše heroje koji su dostojanstveno dali svoje živote za svoju otadžbinu.

U čast žrtvama masovnog streljanja, odlučili smo da ovom tragičnom događaju posvetimo poseban post. Najmanje što možemo učiniti jeste da podsetimo ljude da pravi heroji nikada ne umiru! 

Što se nas tiče, Šumarice i Krvava bajka su ono što se nikada ne sme zaboraviti!

NAŠ VLOG IZ ŠUMARICA

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!