SUMMER IN MONTENEGRO (II DEO): Dobra Voda, Sutomore & Ulcinj

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Nema sumnje da je Sutomore epicentar noćnog života u Crnoj Gori. Ipak, osim Sutomora, Crna Gora ima pravi turistički potencijal u bilo kom godišnjem dobu. Istraživanje autentičnih i minijaturnih gradova Crnogorskog primorja može biti prava avanturistička povlastica u letnjim i sunčanim danima. Na Crnogorskom primorju proveli smo 10 prelepih dana sa brojnim fotografijama i video snimcima, ali i maksimalnom predanošću magiji plavog Jadrana. Svakom danu smo se entuzijastično radovali i nestrpljivo iščekivali da se sunce sramežljivo probije iznad obližnjeg brda i visokih planina. Tada smo znali  da nas čeka neka nova avantura, uzbudljivija i potpuno drugačija od prethodne. Nakon što smo se upoznali sa Barom i njegovom okolinom (možete pročitati OVDE), naša avantura upoznavanja Crnogorskoj primorja je počela.

Sutomore – epicentar ludog noćnog života

 

Nekadašnje ribarsko naselje, a danas omiljeno letovalište mladih, Sutomore je grad u opštini Bar sa mnogo sunčanih dana u godini. U jutarnjim časovima, peščana plaža Sutomora je prelepo uređena sa suncobranima ispletenim od trske i drvenim ležaljkama. Prozirna voda Jadranskog mora je prepuna blistavog odsjaja Sunca, a miris borove šume probija se blagim povetarcem. U poslepodnevnim časovima, plaža je prilično prljava i prepuna turista – od porodica sa malom decom do mlađe populacije. Ukoliko želite da se prepustite morskim čarima plavog prostranstva, uradite to u ranim jutarnjim satima. Cena dve ležaljke sa suncobranom je 10e.

Korisne informacije:

 • Od Bara do Sutomora možete doći autobusom za samo 1e ili taxijem po istoj ceni.
 • Grad Sutomore je nastao 1882. godine, kada su izgrađene prve kuće na obali.
 • U ovom regionu se još od 18. veka nalaze dva velika vinograda: na Spičanskom Polju i u Brcama.
 • Nedaleko od Sutomora je i naselje Čanj sa prelepom šljunkovitom plažom, koja je poznata kao Biserna obala.
 • Između Bara i Sutomora smeštena je nudistička plaža na morskom rtu Ratac.

Sutomore i njegov noćni život i cene u gradu:

 

Glavni adut grada na Barskoj rivijeri je noćni život do ranih jutarnjih sati. Prilično mirno šetalište pored mora preko dana, u večernjim satima je prepuno turista u kafićima, restoranima i diskotekama. U diskotekama ”Habana”, ”Fratelo” i ”Teatro” provod je zagarantovan i obeležen turnejama poznatih muzičkih zvezda. Tu su i poslastičarnice u kojima možete da se zasladite ukusnim kolačima, palačinkama ili kuglom sladolela.

Šetajući uskom ulicom, primetili smo prelepi ambijent konobe ”Galija” sa izvrsnim specijalitetima, poput ribe i roštilja na ćumuru. Mnoge prodavnice suvenira, magneta i garderobe primamiće turiste da se prošetaju njihovim minijaturnim enterijerom i kupe po neki suvenir. Cene u gradu dobre atmosfere su vrlo pristupačne.

Sve neophodne namirnice možete kupiti u ”Voli” i ”Idea”, ali imate i nekoliko manjih marketa u glavnoj ulici.

 

Sutomore i izleti iz grada

Izleti iz Sutomora slični su izletima iz Bara. Možete otići na krstarenje Jadranskim morem, obići manastir Ostrog, krenuti stopama Petra II Petrovića Njegoša i posetiti njegov mauzolej na Lovćenu, kao i Cetinje. U okolini Sutomora nalaze se dve tvrđave: tvrđava Haj – Nehaj, koju su izgradili Mlečani i tvrđava Tabija, koju su izgradili  Turci u 19. veku.

 

Sutomore i ostali gradovi u blizini 

Iako je Sutomore omiljeno mesto mlađoj populaciji, još jedan grad na Jadranskom primorju privlači veliku pažnju mladih.

Dobra Voda –  najlepše nijanse tirkizne boje mora

Još jedan grad u opštini Bar, koji se našao na našoj listi obilaska Crnogorskog primorja. Duga peščano – šljunkovita plaža ”Veliki pijesak” je lepo uređena sa raznobojnim suncobranima i drvenim ležaljkama. A more? Boja mora je nestvarna, poput najlepših fotografija sa pustih ostrva plavih okeana. Te prelepe nijanse tirkiznog mora, kupile su nas prvim pogledom na grad mediteranske vegetacije i romantičnih zalazaka sunca. Sva lepota ovog turističkog mesta vešto je sakrila jedinu manu: preveliku gužvu, uglavnom srpskih turista. Ukoliko želite da se potpuno prepustite čarima bajkovitim nijansama mora, preporučujemo ekskluzivni hotel ”Ruža Vjetrova” sa prelepim pogledom na more i njegovu okolinu.

 

Korisne informacije:

 

 • Od Bara do Dobrih voda možete doći autobusom za samo 1e ili taxijem po istoj ceni.
 • Iz Dobrih Voda možete i busom otići do Ulcinja po vrlo jeftinoj karti.
 • Udaljenost  između ova dva grada je samo 20km.
 • Cena dve ležaljke i jednog suncobrana je 10 e na plaži.
 • Jedan divan dan možete provesti u hotelu ‘‘Ruža Vjetrova” za 10 e po  osobi. Hotel se nalazi na početku pešačke zone, koja je uvek prepuna turista.
 • Talasi su u ovom mestu vrlo česti. Zahvaljujući njima, ovo mesto je prava riznica  Crnogorskog primorja.

 

Restorani:

Iako je malo turističko mesto, Dobra voda je vrlo bogata restoranima iz čijih kuhinja mirišu preukusni mediteranski specijaliteti. Cene u restoranima variraju u zavisnosti od ambijenta i lokacije. Na samom ulazu u pešačku zonu je restoran ”Plavi Jadran”, nakon kojeg se duž cele ulice nižu i mnogi drugi restorani sa različitim, ali interesantnim enterijerom.

”Tropski bar” je izvrsni koktel bar za mlade na primorju sa upečatljivim mediteranskim stilom. Grad nestvarne boje mora i autentične mediteranske ulice je oličenje idealnog odmora. Ono što ćemo definitivno pamtiti iz ovog grada je prelepa boja mora, čiju savršenost ne možemo opisati rečima, a ni fotografijama.

Ulcinj – bajkovito mesto nestvarnih plaža Jadranskog mora

 

Iako nam se Sutomore i nije previše dopalo, moramo priznati da nas je Ulcinj uvek mamio impozantnim lavirintom simpatičnih ulica Starog Grada. Još jedan grad burne istorije na plavom Jadranu, koji svojim gracioznim zidinama verno stražari nad brojnim kamenim uličicama i njihovim domaćinima. Kamene dvospratne i trospratne kuće, elitni  restorani i srednjovekovne, krivudave ulice, presvučene izlizanom kaldrmom potpuno impresioniraju prvim korakom. Istražujući svaki deo Starog grada sa prelepim panoramama na Jadransko more, grad je svojom nestvarnom lepotom potpuno opravdao naša očekivanja.

Korisne informacije:

 • Od Bara do Ulcinja možete doći autobusom po ceni 2.5 – 3 e.
 • U gradu se nalazi mala gradska plaža sa mnogo restorana, kafića i prodavnica. Plaža  je peščana, voda je plitka i savršena za porodice sa malom decom.
 • Na nekoliko km od grada je velika plaža, dužine oko 12km sa prelepim peščanim plažama. Do ove
  plaže možete doći pešaka za 50-tak minuta laganog hoda, ali postoji i mnogo jednostavnija varijanta: brodom za 4e u oba pravca za jednu osobu.
 • Cena ulaznice u deo Starog grada (Arheološki muzej, Etnografski muzej, Kula Balšića i Pijaca robova) je 2e.
 • Ukoliko želite dodatno da se informišete oko nekih pitanja (a mi ih možda  ne možemo pružiti), možete to učiniti klikom OVDE

 

 

Šta obići u Ulcinju?

 • Stari Grad Ulcinj je nezaobilazna turistička atrakcija sa mnogim raskošnim palatama i jednostavnim primorskim kućama. Stil baroka i renesanse veličanstveno se smenjuju laganim ritmom koraka radoznalih turista.
 • Istorija Starog grada ponosi se mnogim legendama i zanimljivim pričama, a najpoznatija i najinteresantnija je priča o Miguelu Servantesu, španskom pesniku i piscu. Autor remek dela svetske književnosti ”Don Kihot” proveo je 5 godina zarobljen u Ulcinju. Godine zarobljeništva  inspirisale su ga da napiše ovo delo, a pretpostavlja se da je svojoj devojci dao ime Dulćinea po tadašnjem imenu grada, Dulćinium.
 • Na Trgu robova je i Arheološki muzej sa izloženim eksponatima pronađenih tokom arheoloških iskopavanja sa područja Ulcinja od antike do turskog perioda (razne vaze, nakit, ukrasi, alatke, pribor za jelo, predmeti od stakla, gline…)
 • Etnografski muzej je vrlo živopisno uređen sa izloženim eksponatima koji verodostojno prikazuju život ljudi na ovim prostorima (nošnje, autentični enterijeri spavaće sobe, kuhinje, predmeti za lov i ribolov, stočarstvo…).
 • Kula Balšića je autentični objekat srednjovekovne arhitekture, koji se danas koristi kao umetnička galerija.
 • U Starom Gradu možete videti i crkvu Svetog Nikole, turbe, Pašinu džamiju sa hamamom i druge impozantne građevine.

 

 

Šta se može videti u okolini Ulcinja?

 • Ada Bojana – rajsko ostrvo u zagrljaju reke Bojane i Jadranskog mora.
 • Uvala Valdanos – prelepa harmonija tamnozelene boje mora i netaknute prirode.
 • Svač – srednjovekovni grad.

 

Restorani:

Ulcinj je bogat ugostiteljskim objektima, koji se poput dirki na klaviru pružaju mediteranskom ulicom pored mora. Kafić ”Big Ben” nam je definitivno najviše
privukao pažnju, kao i restoran ”Cosmopolitan” sa prijatnom dnevnom atmosferom i neverovatnom aromom mnogih specijaliteta. Okolina gradske plaže prepuna je picerijama i restoranima brze hrane, kao što je na primer ”Visar” sa delimično pristupačnim cenama.

 

Da li nam se dopalo Sutomore i gradovi u okolini?

Iako nas Sutomore i nije mnogo oduševilo, svaki od ovih gradova je jedinstven i šarmantan na svoj način. Nama se najviše svideo Ulcinj, bajkovito mesto nestvarnih plaža Jadranskog mora i bogate istorije, kulture i tradicije. Ipak, drago nam je što smo ih istražili i postali bogatiji novim turističkim destinacijama, a biće ih još mnogo. 🙂

VLOG IZ SUTOMORA, DOBRIH VODA I ULCINJA

Q

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!