Temišvar – grad cveća

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Smešten na prozirnom Begeju, Temišvar je grad prolećne bajkovitosti sa negovanim zelenim površinama i šarenolikim aromatičnim cvećem. Neobični stil arhitekture, popločane kaldrme sa jedinstvenim uličnim svetiljkama i pikantni gastronomski specijaliteti su najlepši epiteti magičnog grada. Savršeni eksterijer grandioznog grada dočaravaju fascinantni golubovi kao univerzalni simboli mira, ljubavi i sreće. Temišvar je istraženi raj u srcu Banata u dolini Begeja i sebe ponosno prezentuje u blistavom sjaju.

Korisne informacije:

 • Iako je Rumunija članica EU, zadržala je nacionalnu valutu lej i u evrima skoro nigde ne možete platiti.
 • U Temišvaru menjačnica ima na svakom koraku, a za 1e dobićete 4,65 leja.
 • Ukoliko ste u Temišvaru nekoliko dana, obavezno kupite vinjetu za automobil.
 • Hrana i piće nisu skupi (za jeftine pare možete sebi priuštiti ukusan i obiman obrok).
 • Temišvar se naziva i ,,Malim Bečom’’, jer je veoma dugo bio pod vlašću Habzburgovaca.
 • Temišvar je bio prvi grad u Evropi, koji je 1884. godine dobio električno ulično osvetljenje.
 • Drugi je grad u Evropi i prvi u Rumuniji sa tramvajom sa konjskim pogonom.

Temišvar i njegove turističke atrakcije

 • Kosmopolitski grad ukrašen je neobično lepim trgovima sa spektakularnim građevinama (Trg pobede, Trg ujedinjenja i Trg slobode). Rumunska Saborna crkva je izgrađena između 1937. i 1940. godine, a karakterističan je primer vizantijskog i moldavskog arhitektonskog stila. Zeleni krov monumentalne građevine sa zlatnim inicijalima i crvene fasadne boje savršeno su odolele tom sumornom i kišovitom danu. Crkva je posvećena Svetim trima jerarsima i izuzetno je značajan sakralni objekat u Rumuniji sa bogatim enterijerom i specifičnom spoljnom arhitekturom. Crkva je podignuta na Trgu pobede i odlično se uklopila u eksterijerni ambijent drugih građevina.

Šta još možete videti u gradu?

 • Simbol trga je zdanje Opere i Nacionalnog teatra, koje je sagrađeno 1872. godine. Kulturna vrednost ove znamenitosti je neprikosnovena, jer ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom jeziku. Upravo zbog svoje kulturne značajnosti, Trg pobede poznat je i kao ,,Trg Opere’’.
 • Pažnju nam je posebno privukla statua vučice koja doji Romula i Rema. Ova statua je poklon grada Rima iz 1926. godine.
 • Drugi ukras Temišvara je Trg slobode, kojim dominira Stara gradska većnica. Većnica je sagrađena 1934. godine u baroknom stilu, a crveno-belom fasadnom bojom uklopila se sa crvenom kamenom kaldrmom. Trg krasi grandiozni kip Devici Mariji koji se nalazi ispred barokne Stare gradske većnice.
 • Trg ujedinjenja je najlepše i najstarije jezgro grada sa impozantnom arhitekturom u baroknom stilu. Prepoznatljiv po Srpskoj Sabornoj crkvi, Trg ujedinjenja, nazivaju i starim srpskim jezgrom. Crkva je sagrađena u periodu od 1745. do 1748. godine, koja sa dekorativnim ikonostasom impresionira srpske turiste. Sa jedne strane crkve je Vikarijat, a sa druge Dom srpske zajednice (to je zgrada sa plavom fasadom). Očaravajući deo trga je Rimokatolička katedrala sa oker fasadom, koja je građena između  i 1774. godine. Fascinanta građevina učinila je svoje i nesvesno postala simbol naše razglednice iz zanosnog grada. Ispred katedrale, iz zelene pokošene trave, vinula se u nebesa i Statua kuge kao vrlo značajan detalj koji trgu daje poseban šarm. Tu je i Muzej baroka u kom je formirana Srpska Vojvodina i Tamiški Banat u 19. veku.

Temišvar i druge manje značajne atrakcije

 

 • Park ruža sa hiljadu mirišljavih i šarenih ruža.
 • Botaničku baštu sa mnogo zelenila je savršena oaza relaksacije.
 • Prošetajte uređenim kejom pored Begeja (jedna od najlepših prirodnih atrakcija grada – po našem mišljenju)
 • Ekskluzivni Tržni centar ,,Iulius Mall’ (sve ono što u Srbiji možete da kupite po tržnim centrima, možete i ovde jer cene su kao i kod nas).
 •  Statua dečaka koji telefonira na Trgu Slobode.

Šta mi imamo da kažemo za Temišvar?

Temišvar nas je svojom raskošnom arhitekturom i nasmejanim meštanima prijatno iznenadio. Po našem mišljenju, Temišvar je romantičan i vrlo lepo uređen grad i zaslužno je postao jedno od lepših mesta koje smo obišli. Cena jednodnevnog izleta do Temišvara je vrlo povoljna (od 10e do 30e u zavisnosti od udaljenosti). Osim toga, u Temišvaru nije skupo i možete u centru grada popiti piće po vrlo pristupačnoj ceni. U Temišvaru nam se posebno dopao deo grada sa trgovima i velelepnim građevinama koje su nas ponekad ostavile bez reči. Upravo to je i srž svakog putovanja, zar ne?

Ukoliko vas zanima, naš jednodnevni izlet do Sofije, možete pročitati OVDE.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!