Sevdah putovanje (IV deo): Trebinje – grad platana, vina i Jovana Dučića

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Smešten na krajnjem jugu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, Trebinje je šarmantan grad besprekorne prirode i brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti. Kroz grad Jovana Dučića, protiče prozirna Trebišnjica sa izraženim srednjovekovnim mostovima, od kojih je najznačajniji Arslanagića most. Šetnja pored bistre reke sa perfektnim odsjajom trebinjskog pejzaža je savršenstvo prirode, koja će dotaknuti vaše srce i probuditi sva čula.

Korisne informacije:

  • Cene flaše vina u manastiru Tvrdoš su otprlike oko 6 e ili 12 marki, a flaše loze oko 8 e ili 16 marki.
  • Trebinje je od Mostara udaljeno oko 130km.
  • Naš travel post o Mostaru možete pročitati OVDE.

Šta možete posetiti?

Trebinje se sa ponosom naziva gradom platana, vina i Jovana Dučića. Ovaj grad jedinstvene lepote bogato je dekorisan velelepnim građevinama, fascinirajućom panoramom i šetalištem pored Trebišnjice. Osim bogatog prirodnog okruženja, u Trebinju se može posetiti mnogo interesantnih i lepih kulturno-istorijskih znamenitosti.

  • Prva kulturno-istorijska znamenitost koju smo obišli bio je manastir Tvrdoš, poznat po vinariji, vinu i medu koji prave tvrdoški monasi. Na ulazu u dvorište manastira nalazi se suvenirnica u kojoj možete razgledati i kupiti flašu izvrsnog vina, meda, hercegovačke loze, melema i slično. Za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti, kvalitet je zagarantovan. Manastir je okružen bujnom vegetacijom i drvenim klupama na kojima možete odmoriti i uživati u fantastičnoj prirodi koja odiše mirom i spokojem. Radoznalim turistima manastir može pružiti i zanimljive istorijske podatke, a jedan od najznačajnijih koji vredi spomenuti je Vasilije Ostroški. Rodom iz sela Mrkonjići, Vasilije je izvesno vreme u ovom manastiru živeo kao arhijerej i time ostavio pečat istorijskom značaju. Druga zanimljivost koja nas je impresionirala je da se u Tvrdošu čuva ruka kraljice Jelene Anžujske. Verujemo da upravo iz ovih razloga, manastir privlači brojne turiste kojima je između ostalog, želja degustirati vino i posetiti vekovima poznatu vinariju.

Šta vas još čeka ukoliko posetite ovaj grad?

  • Hercegovačka Gračanica je sakralna građevina i ujedno i replika Gračanice sa Kosova. U Hercegovačkoj Gračanici je sahranjen Jovan Dučić, cenjeni srpski diplomata i pesnik. Po rečima Trebinjaca, Dučić je bio fantastičan ljubavnik i večiti neženja koji je vešto krio svoje godine. Zato, na njegovom nadgrobnom spomeniku nećete videti godinu rođenja.  Sa brda Crkvina pruža se fantastičan pogled na sunčani grad i žustru i bistru Trebišnjicu. Prilike za uživanje u takvoj prirodi su retke i zaista dragocene. Možete odmoriti i fotografisati još nekoliko fotografija kod amfiteatra, uživati u prelepoj panorami Trebinja, sesti u letnjoj bašti i osvežiti se uz šolju kafe, soka… Izbor je vaš, mogućnosti su mnoge. Mi smo se odlučili za fotografisanje i uživanje u impresivnoj panorami interesantnog grada.
  • Nestprljivo smo iščekivali obilazak pešaške zone grada, bogate spomenicima istorijskih ličnosti, kafićima, restoranima i platanima. Šetajući sa turističkim vodičem, saznali smo da je Jovan Dučić bio jedan od onih pesnika koji se rado vraćao rodnom Govorio je  “U milo moje Trebinje“ i pomagao da se grad urbanistički i duhovno razvije. U centru Trebinja nalazi se park Jovana Dučića u kojem možete prošetati i pronaći hladovinu u vrelim danima ispod zimzelenog drveća. Na samom ulazu u park, primetićete grandioznu bistu Jovanu Dučiću koja je podignuta 1997. godine.

Zašto je Trebinje zanimljivo turistima?

  • Omamljeni autentičnošću grada, razgovarajući sa domaćinima upitali smo ih zašto su platani simbol Trebinja. Zaintrigirani našom radoznalošću, učinili su nam ovo putovanje nezaboravnim svojim odgovorima. Meštani veruju da život počinje i završava se pod platanima i da su oni početak i kraj jedne životne putanje kojom prolaze entuzijastični turisti. Za Trebinjce se kaže da obožavaju da sede u kafićima, uživaju u piću i razgovoru sa prijateljima. Osim toga, obožavaju da posmatraju mlade i prelepe Trebinjke koje prolaze ulicom pomerajući glavu levo-desno što u lokalnom žargonu nazivaju Trebinjski Vimbldon. Sedeći u kafiću i sami smo se u to uverili.
  • Još jedna zanimljivost nakon koje ćete odmah poželeti da posetite Trebinje, posebno muški deo populacije. Monika Beluči – san svakog muškarca. Nakon nekoliko dana provedenih u Trebinju zbog snimanja filma ”Na Mlečnom putu”  Monika Beluči je izjavila da želi da kupi stan jer se u ovom gradu oseća prijatno. Ovo je samo čaršijska priča, još uvek nije potvrđeno da li je Monika to zaista i učinila, ali nama je ova priča bila zanimljiva i odlučili smo da je podelimo sa vama.

Po čemu je još poznato?

 Pomenute zanimljivosti o Trebinju znaju da budu baš privlačne turistima. 

  • Osman-pašina džamija je jedna od najlepših džamija i sagrađena je 1726. godine po naredbi Osman-paše Resulbegovića, trebinjskog kapetana. Serija ”Ranjeni orao” po romanu Mirjane Jakovljević, poznatije kao Mir Jam, snimana je u Trebinju. Unutrašnji deo Anđelkine kuće sniman je u Beogradu, a spoljašnji u Trebinju. Anđelkina kapija prava je senzacija za srpske turiste, posebno među ženskom populacijom.

Da li nam se dopalo Trebinje?

Nakon večere u hotelu, prošetali smo gradom, fotografisali jos nekoliko divnih pejzaža, spomenika i uživali na drvenim klupama pored Trebišnjice, dok su ulična svetla obasjavala srednjovekovne mostove i ulice. Nama je ovo bio najlepši deo putovanja, možda jer smo se konačno tada prepustili svim čarima grada. Trebinje nam se veoma dopao zbog svoje jednostavnosti i posebno zbog blesavih čaršijskih priča o platanima i Trebinjskom Vimbldonu.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!