VIMINACIUM – Grad rimskih imperatora i ledenog doba

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Da li ste ikada poželeli da prošetate ulicama veličanstvenog Viminaciuma i upoznate sa životom rimskih imperatora u luksuznoj prestonici provincije Gornje Mezije? Viminacium sa luksuznim palatama, amfiteatrom i termama, godinama je jedan od najbogatijih nalazišta rimskih objekata u našoj zemlji. Drevni grad neprocenjive vrednosti krije pravo blago sa antikvitetima specifične vrste surlaša, mamuta. Fosili pronađeni na tlu antičkog Viminaciuma prava su senzacija svetskih paleontologa i arheologa u daljem istraživanju još uvek neistraženog lokaliteta. Ukoliko želite da se uverite da je putovanje kroz vreme moguće, onda je očaravajući Viminacium pravi izbor za vas.

Korisne informacije:

 • Cene ulaznice variraju u zavisnosti da li je reč o individualnoj, grupnoj ili porodičnoj.
 • Individualna ulaznica je 500 dinara dok je cena grupne ulaznice 400 dinara. Deca do 10 godina ne plaćaju ulaznicu.
 • Prednost Viminaciuma je da ovaj arheološki park možete posetiti bilo kog dana, izuzev 1. januara.
 • U razgledanju rimskih građevina i mamut parka imaćete prilike da uživate 2h uz pratnju vodiča na našem jeziku. Naravno, ukoliko je reč o poseti stranih turista, ture se organizuju na stranom jeziku, najčešće engleskom.

 

Kako stići do Viminaciuma?

Do Viminaciuma možete vrlo lako doći. Najbolji način je svakako automobil prateći putokaze od Požarevca prema naselju Drmno i Termoelektrani Kostolac. Nekadašnju raskošnu prestonicu Gornje Mezije prepoznaćete po tabli iznad puta na samom ulazu. Vožnjom nekoliko stotina metara od table, doći ćete do parkinga i blagajne, odakle se kreće u obilazak ovog arheološkog parka.

Viminacium i njegove znamenitosti

Da su Rimljani bili vešti u uživanju i privrženi raskošnom životu, svedoče terme  sa podnim grejanjem, biblioteke, odlično uređeni putevi i luksuzne vile. Inženjeri i arhitekte toga doba bili su pravi geniji čija ostvarenja vekovima ilustruju raskoš i dragocenost antike.

 

 • Terme su imale i posebne prostorije za masažu u kojima su Rimljani uživali u mirišljavim uljima sa pogledom na cvetne vrtove, terase i biblioteke. Ko bi odoleo takvoj raskoši? Vi možda, Rimljani sigurno ne. Kao pravi ljubitelji hedonizma, terme su postale centar društvenog života Rimljana u Viminaciumu ali i drugim antičkim gradovima.
 • Pored nekada ekskluzivnih, a danas ništa manje jednostavnih termi, u Viminaciumu videćete i mauzolej u kojem je sahranjena jedna od značajnih istorijskih ličnosti. Nekropola Viminaciuma je bogata antikvitetima od kojih je posebno interesantna zlatno – bakarna freska devojke koju zovu Mona Liza antike. Ne propustite da sa vodičem proputujete podzemnim svetom i otkrijete enigmatične jezike uklesane na zidnim freskama sa zlatnim inicijalima.

Zatečeni ste tajnama Viminaciuma?

Možda jeste, a možda i niste. Kakogod, Viminacium krije mnogo više tajna i misterioznih mesta nego što možete i da zamislite.

A sada nastavljamo sa vama virtuelnu šetnju kroz široke ulice drevnog grada Rimljana.

 • Besprekoran Koloseum u Rimu je najpoznatiji amfiteatar na svetu, a da li ste znali da je i Viminacium imao amfiteatar? Ovaj amfiteatar je mogao da ugosti 7000 ljudi. U to vreme, amfiteatar je predstavljao remek-delo antičke arhitekture. Bio je to pravi spetakl sa pozorišnim predstavama, sportskim događajima i gladijatorskim igrama. 
 • Domvs Scientiarvm Viminacium je naučno istraživački centar Viminaciuma. Reč je o raskošnoj građevini sa fontanom na čijem je dnu mozaik sa likom Isusa Hrista. 
 • U muzeju možete videti maketu grada sa četvorougaonim kućama, elitnim hramovima, amfiteatrom i drugim rimskim objektima. Na sam pogled makete, možete da zaključite da je to nekada bio veličanstven grad sa preko 40 000 stanovnika.

 • Plava soba je posebna prostorija veoma fino i autentično uređena. U sobi su sa dva sarkofaga i 18 skulptura rimskih imperatora koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije. Posebno se ističu skulpture Trajan Decija, Konstantin Velikog i Hostilijana. 

 

Po čemu je još značajan Viminacium?

Viminacium je na Balkanu, ali i u svetu poznat po mamutima koji su živeli na ovoj teritoriji.

 

 • Mamut park je  posebna atrakcija u okviru antičkog arheološkog nalazišta. U parku su izloženi fosili mamuta koji su do sada istraženi na lokalitetu antičkog Viminaciuma. To su: Kika, Vika, Nosko, Trbuško, Lenka i Ðomla. Mamut Kika je svetlo dana ugledala 1996. godine prilikom eksploatacije gline u kompaniji Toza Marković u Kikindi, dok je mamut Vika 2009. godine postala prava svetska zvezda i najstariji stanovnik Viminaciuma.

 

 

Zašto treba da posetite Viminacium?

Otkrićem fosila mamuta i rimskih objekata, Viminacium je postao svetska senzacija i najznačajniji lokalitet Balkana. Da li ste znali da je prva iskopavanja preduzeo 1884. godine M. Valtrović na lokalitetu Tavanište i otkrio neznatne rimske ostatke – građevinske konstrukcije i razne predmete – prstenje, maske, igle? Viminacium je tek započeo svoju priču, a vi postanite njeni putopisci!

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!