10 zanimljivosti o Višegradu i Andrićgradu

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

Višegrad je grad koji svojom gracioznošću odiše isto i kada pada kiša i kada ga sunce obasjava. Šta je po vama u ovom gradu izuzetno? Rekli bismo mnogo toga. Naše nostalgično putovanje počelo je iz Višegrada, grada čuvenog kamenog mosta i jugoslovenskog nobelovca. Višegrad (možete pročitati OVDE) je svakako najpoznatiji po čuvenom mostu Mehmed-paše Sokolovića, koji je Ivo Andrić opisao u svom delu ’’Na Drini ćuprija’’. Andrićgrad sa velelepnim građevinama je apsolutna turistička senzacija u Bosni, ali osim svojih raskošnih građevina, grad je poseban i zbog interesantnih informacija. Upravo zato smo želeli da vam ispričamo manje poznate zanimljivosti o ovome gradu i da vam još lepše dočaramo priču o njemu.

Višegrad i zanimljivosti o njemu

  1. Višegrad je jedan od najstarijih naseljenih mesta u Bosni i Hercegovini. Prvi put u istorijskim izvorima pominje se 1407. godine, kada je pripadao srpskoj vlastelinskoj porodici Pavlovića. Pretpostavlja se da je po ovoj vlastelinskoj porodici Višegradski stari grad dobio ime, u srednjovekovnoj istoriji poznat kao Pavlovine. Zbog geografskog, strateškog i ekonomskog položaja, grad je imao burnu istoriju i bio meta Osmanlija, a kasnije i Austrougara. Danas, Višegrad se nalazi u okviru Republike Srpske u kotlini reke Drine.
  2. U Višegradu se nalazi kula Kraljevića Marka, koja je u prošlosti imala ulogu osmatračnice sa koje se videlo ko god da je prišao gradu. Ispod kule nalazi se nekoliko udubljenja u stenama koje se zovu ,,Markove stope”. U romanu ,,Na Drini ćuprija” opisana je legenda o kuli Kraljevića Marka. Prema ovoj legendi, Kraljević Marko je na svom konju Šarcu preskočio Drinu, na kojoj tada nije bilo ćuprije i došao u svoju kulu.

3. Veliki vezir Mehmed-paša Sokolović rođen je 1506. godine u selu Sokolovići (nedaleko od Višegrada) kao Bajica Nenadić. Kada je imao oko 15 godina, Dankom u krvi preko Drine odveden je u Carigrad i postao janjičar (elitni vojnik Turskog carstva). Zahvaljujući intelektualnim i vojnim veštinama, Mehmed-paša Sokolović uzdigao se na položaj velikog vezira Turskog carstva (1565 – 1579). Na vrhuncu svoje moći, naredio je da se u Višegradu na Drini sagradi most kao simbol rodoljublja prema domovini.

4. Simbol Višegrada je most Mehmed-paše Sokolovića, izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine. Gradnja je poverena Kodži Mimar Sinanu, najznačajnijem turskom arhitekti tog vremena. Kao najlepša tvorevina ljudskih ruku, most je u julu 2007. godine upisan u UNESCO listu svetske kulturne baštine.

5. Pesma ,,U lepom starom Višegradu” napisana 1936. godine, posvećena je devojci Kiki sa Bikavca. Pesma je postala hit kada ju je pedesetih godina XX veka snimio pevač Himzo Polovina.

Andrićgrad i najinteresantnije zanimljivosti

  1. Andrićgradom dominiraju ugostiteljski objekti, a jedan od najznačajnijih je restoran ,,Zlatna moruna”. Restoran je naziv dobio po nekadašnjoj beogradskoj kafani u kojoj su se okupljali članovi ,,Mlade Bosne”.
  2. Kao pripadnik jugoslovenske nacionalne omladine, mladobosanac Ivo Andrić, bio je posle sarajevskog atentata uhapšen, te je jedan deo rata proveo u austrijskim zatvorima (Split, Šibenik, Maribor), a zatim je zatočen u jednom selu kod Travnika. Iz tog razloga, glavna ulica u Andrićgradu nosi naziv Mlada Bosna.

3. U Andrićgradu nalazi se bioskop “Doli Bel” koji je naziv dobio po filmu Emira Kusturice ”Sećaš li se Doli Bel” iz 1981. godine.

4. U centru Višegrada 2008. godine osnovana je memorijalna učionica Ive Andrića u znak zahvalnosti jedinom jugoslovenskom dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1961. godine.

5. Kadrovi filma ”Na mlečnom putu” snimani su u Andrićgradu.

Da li su vas ove zanimljivosti ubedile da posetite Višegrad? 

Pomenute zanimljivosti o Višegradu i Andrićgradu su poznate malom broju ljudi. Da li ste iznenađeni ovim novim saznanjima i korisnim informacijama? Da li već planirate da posetite grad besprekornog mosta u Višegradu i raskošnih građevina u Andrićgradu? Naša preporuka jeste da posetite ove gradove, jer ne samo što ćete uživati u prelepoj šetnji gradom, edukovaćete sebe i korisnim i zanimljivim informacijama.

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!