Zašto je Kragujevac prva srpska prestonica?

Autor: Putovati znači živeti - Nikola&Bojana

U brdovitoj kotlini reke Lepenice i područja krvavih bitaka i narodnih heroja, Kragujevac se ponosno naziva prvom srpskom prestonicom. O Kragujevcu su ispevane narodne pesme, o njemu su pisane legende i mitovi, o njemu su beležene priče o herojstvu i junaštvu. Nekadašnja varošica je u 19. veku postala prestonica moderne srpske države, ali je svoj značaj zadržala i do današnjih dana. Otkrivamo vam zašto je Kragujevac prva srpska prestonica i zašto je postao grad svetlosti moderne države i napretka.

Kragujevac prva srpska prestonica – kratka istorija

Kada je 1818. godine na predlog kneza Miloša Obrenovića sazvana narodna skupština, Kragujevac je proglašen prestonicom Kneževine Srbije. Od tog perioda, Kragujevac je postepeno gradio svoj društveni, politički, ekonomski i kulturni život. Ubrzo, postao je grad budućnosti i napretka.
Temelj moderne srpske države na njenom putu oslobođenja od neprijatelja nalazio se u Kragujevcu. Trošne i prizemne kuće zamenile su nove i moderne zgrade, koje su po stilu podsećale na zgrade u Beč u i Pešti. Orijentalni stil arhitekture je postepeno nestajao, dok je evropski izgled polagano postajao sve izraženiji.
Kragujevac prva srpska prestonica je sa ponosom nosio ovu titulu u narednih nekoliko godina. Uprkos davnoj istoriji i prošlosti, slava i značaj prve prestonice moderne srpske države nisu zaboravljeni.

10 činjenica zašto je Kragujevac prva srpska prestonica

 

Po mnogo čemu Kragujevac možemo nazvati prvim gradom u Srbiji. U prestoničkom periodu od 1818. do 1841. godine, Kragujevac je marljivo i pažljivo razvijao svoju kulturu, administraciju, ekonomiju i obrazovanje. O tome koliko je doživeo procvat za samo nekoliko godina, verodostojno dokazuju građevine koje su i dan-danas spektakularne.

Međutim, to nije sve.

Ovo su činjenice zašto se Kragujevac i dalje naziva prvom prestonicom Srbije:

  • Prve srpske novine štampane su u Kragujevcu 1834. godine. To su bile Novine Srbske pod uredništvom Dimitrija Davidovića, političara i diplomate.
  • Sretenjski ustav, koji je donet na Sretenje 1835. godine, je prvi srpski ustav. Ovim ustavom izvršena je podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.
  • U Kragujevcu u Čaurnici Vojnotehničkog zavoda godine u prisustvu kralja Milana i kraljice Natalije zasijala je prva sijalica.
  • Prva stručna škola u Srbiji osnovana je 1854. godine odlukom kneza Aleksandra Karađorđevića. Bila je to Vojnozanatska škola, koja je u početku bila trogodišnja škola, čiji su polaznici imali između 13 i 16 godina.
  • Godine 1999. u gradu je na PMF-u otvoren prvi javni akvarijum u Srbiji sa preko petsto vrsta podvodnog životinjskog sveta.

Ovo su još neke činjenice:

 

Kragujevac, kao prva prestonica moderne srpske države, ponosi se još mnogim političkim i društvenim prilikama u 19. veku, ali i u kasnijem periodu.

Ovo su novih pet činjenica koje treba da znate o prvoj srpskoj prestonici:

Prva gimnazija u Kneževini Srbiji osnovana je 1833. godine, nakon što je Srbima Hatišerifom iz 1830. godine dozvoljeno da sami ustanovljuju škole. Kragujevačka gimnazija je najstarija gimnazija gde se nastava održavala na srpskom jeziku.
Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu je srpsko najstarije pozorište osnovano 1834. godine.
Prvi dvorski bal održan je u Kragujevcu 1834. godine u zgradi Narodnog suda. Na balu je svirala Knjaževsko-srbska banda, prvi orkestar, osnovan 1832. godine pod vođstvom kompozitora Jozefa Šlezingera.
• Knez Miloš Obrenović je 1833. godine pismenom dozvolom ustanovio lutriju u Kneževini Srbiji sa sedištem u Kragujevcu. Ovo je bila prva lutrija u državi i igrala se dva puta mesečno.
• U porti Stare crkve podignuta je 1859. godine prva zgrada Narodne skupštine u Kneževini. U njoj je objavljen rat Turskoj 1876. godine, a 1878. godine pročitane odluke Berlinskog kongresa.

Da li ste znali za ove zanimljive činjenice o gradu Sretenjskog ustava i Miloša Obrenovića? Ovo su bile 10 činjenica zašto je Kragujevac prva srpska prestonica i verujemo da ste za neke od njih i znali. O Kragujevcu i njegovoj istoriji ima još mnogo toga da se kaže, ali nadamo se da smo vas ovim tekstom ubedili da ga posetite.

Ukoliko planirate da posetite Kragujevac, za više informacija o turističkoj ponudi grada možete saznati na ovom sajtu grada. 

PODELI NAŠ POST SA SVOJIM PRIJATELJIMA

i

Pročitaj još

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu Newsletter listu!

Prijavi se na našu newsletter listu i budi prvi obavešten o našim avanturama i pričama!

Uspešno si se prijavio na našu newsletter listu!